Whisky zoekt de grenzen op

De populariteit van whisky is groter dan ooit. Niet alleen als solo drank, maar ook in samenwerkingen. Drie verrassende coöperaties…

Whisky in je haar of je hals. Niet meteen een gegeven waar je enthousiast van wordt, maar het pakt beter uit dat je denkt.

In sommige geuren vind je een element uit whisky terug, het ‘whisky lactose’. Eén van deze parfums is Berlin im Winter van het geurhuis Baruti (hieronder rechts). Opmerkelijk genoeg laat het whiskydeeltje een geur niet naar de Schotse (of Japanse) drank ruiken, maar geeft het een romig accent aan een parfum.

De geur van whisky rechtstreeks overhevelen naar een parfum is niet mogelijk. Ruikt een geur naar whisky dan zijn andere geurstoffen gecombineerd, zoals extract van eikenhout en rokerige noten.

Een daarvan is Baraonda (€124, 30 ml) van het merk Nasomatto (hieronder links). Het whiskyhuis Glenmorangie was de inspiratiebron voor de geur Gentleman Réserve Privée (€84, 60 ml) van Givenchy. Beide geuren ruiken dus duidelijk naar whisky, maar er kwam geen druppel van het edele Schotse vocht aan te pas.

Haar

De warme, tikje zoete geur van whisky zoekt het ook – letterlijk- hogerop. Haarmerk Novon brengt een Professional Whisky Cream Cologne Shampoo (€20, 400 ml). Het is een hydraterende shampoo waarbij Aloë Vera-extracten en Provitamine B5 helpen om de hoofdhuid te verzachten en in evenwicht te brengen. En die dus subtiel naar whisky ruikt. Met de nadruk op subtiel: je riekt dus niet alsof je net uit de kroeg komt, maar eerder alsof je net een eindje langs Loch Ness hebt gewandeld.

In harmonie

Omgekeerd gebeurt ook: whisky merken die onverwachte geur- en smaakpaden bewandelen. Eén ervan is het huis The Macallan, opgericht in 1824 in het noordoosten van Schotland.

The Macallan staat bekend om zijn vakmanschap, maar óók om de creativiteit. Elk jaar komen ze met een The Harmony Collection, een limited edition waarin ze een verrassende link leggen. Vorig jaar was dat met cacao, dit jaar is dat met koffie.

Voor deze limited edition heeft Steven Bremner, whiskymaker bij The Macallan gezocht naar houten vaten die aan het product de rijke elementen van koffie zouden kunnen toevoegen.

Dat lukte door de whisky in een combinatie van vaten te laten rijpen. Onder meer in eikenhouten sherryvaten die zoetere en zachtere vanilletonen toevoegen. Het resultaat, de ‘Inspired by Intense Arabica’ doet denken aan een zoete, maar sterke espressokoffie. De prijs van een fles uit deze limited edition loopt snel op: bij de introductie kostte een fles rond de €165, inmiddels is de prijs opgelopen tot ruim €300.

De whisky kan – uiteraard – gecombineerd worden met koffie. Beiden vormen ze het eind van een maaltijd en van nature passen whisky en koffiesmaken bij elkaar, maar in dit bijzondere geval zijn ze voor elkaar gemaakt.