21 Simpele tips om een betere kok te worden 

Het zijn de kleine dingen die het ‘em doen. Óók in de keuken.

koken keuken man

1// Gebruik meer zout. Ook in salades. 

2// Vergeet überhaupt dat er zoiets als margarine bestaat. 

3// Scherpe messen zijn de veiligste messen. 

4// Koop goeie messen. Dat scheelt tijd en gevloek. 

5// Gebruik geen glazen snijplank. Die maakt je messen bot.

6// Zout altijd het water als je pasta kookt – tot wel een eetlepel per liter water. 

7// Koop een instant read vleesthermometer. Dan weet je wanneer je een braadstuk uit de oven moet halen.

8// Bewaar specerijen in de koelkast of in de diepvries. Dan verliezen ze minder snel hun smaak. 

9// Rooster je specerijen voor gebruik, dan komt de smaak pas echt vrij. 

10// Voor knapperige korstjes moet je je pan heet durven laten worden. Schrik niet van rook. 

11// Voordat je vlees bakt, droog je het met keukenpapier. Te veel vocht in de pan en je vlees stoomt gaar, dan verlies je smaak. Doe hetzelfde met vis.

12// Vervang kipfilet in een recept door kipdijfilets.

13// Schil een stukje gember met een lepeltje. Het schilletje gaat er dan perfect langs de contouren af. 

14// Werk efficiënt. Gebakken aardappelen? Schil ze eerst allemaal en snij ze dan pas in blokjes.

15// Zet een afvalbakje op je aanrecht. Dan hoef je niet de hele tijd met uienschillen en eierschalen naar de prullenbak te lopen. 

16// Lees voordat je gaat koken het recept zorgvuldig, zodat je weet dat een gerecht drie uur moet stoven in plaats van één uur. 

Waarom shared dining in restaurants toch niet zo'n goed idee is.

17// Bevries vlees als je het in flinterdunne plakken wilt snijden.

18// Proef je gerecht meerdere keren tijdens het koken. Vraag je steeds af: moet hier nog zout, peper, iets zuurs, of meer kruiden en specerijen bij? 

19// Gebruik een flinterdunne visspatel voor visfilets, maar ook voor koekjes uit de oven, voor omeletten en ander delicaat voedsel dat makkelijk uit elkaar valt. 

20// Bakken is een exacte wetenschap. Weeg de ingrediënten dus altijd zorgvuldig af. 

21// Voor de beste puree: doe de aardappelen na het afgieten terug in de hete pan. Laat de aardappels vijf minuten uitstomen zodat ze drogen. Het resultaat: volle en minder waterige puree.