5 eenvoudige stappen die je helpen bij het afvallen

Snel afvallen? Gewichten tillen helpt zeker, maar er is meer voor nodig.

Afvallen in 5 stappen
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Hoewel er talloze dieetboeken en theorieën de rondte gaan, geldt slechts één simpele natuurkundige wet: zorg dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Als dat lukt, val je af. De onderstaande vijf stappen kunnen je helpen om dit proces te versnellen.

Zorg voor een gezonde negatieve energiebalans

Een calorie is de meetaanduiding voor een energiebron die het lichaam gebruikt om te functioneren. Wanneer je minder calorieën eet (of drinkt!) dan je verbrandt, krijgt het lichaam niet voldoende energie binnen en wordt het geforceerd om een andere energiebron aan te spreken: vet. In dit artikel gaan we dieper op dit proces in.

Wanneer je langdurig in een energietekort verkeert, zal er meer vet verbrandt worden. Dit proces heet een negatieve energiebalans. Je krijgt tijdens een negatieve energiebalans weinig voeding binnen, dus het is essentieel om te zorgen dat alle voeding die je wél binnenkrijgt van hoge kwaliteit is. Je lichaam moet – ondanks de lage energie – nog wel goed functioneren en dat lukt niet als je alleen maar McDonald’s-maaltijden eet.

Negatieve energiebalans afvallen

Doe tenminste drie keer per week aan krachttraining

Tijdens cardio-training kun je veel calorieën verbranden op het moment zelf, maar krachttraining heeft een ander voordeel: de after burn. De spieren blijven nog tot lang na een training om energie (= calorieën) vragen. Over de exacte hoeveelheid calorieën die je dankzij het after burn-effect verbrandt geeft de wetenschap nog geen duidelijkheid, maar een aangenaam voordeel is het wel. Een ander voordeel van krachttraining is het feit dat grotere spieren om meer energie vragen. Win-win dus.

Word ook actief buiten de gym

Hartstikke goed, die drie trainingen per week, maar wat is nou eigenlijk drie uur trainen per week op dagen van 24 uur? Met een kantoorbaan zit (en lig) je al snel een groot gedeelte van de dag.

Zonde, want met activiteiten als wandelen of fietsen kun je vrij makkelijk een hoop calorieën verbranden. Los van het verbrandingsvoordeel, vind je lichaam het ook prettig om in beweging te zijn én knapt je geest er ook nog van op als je af en toe een paar stappen in de natuur zet.

Effectief afvallen

Ga HIIT-training doen

Geen zin in hardlopen of fietsen op een racefiets? High-intensity interval training (HIIT) zorgt dat je in een korte tijd een maximale hoeveelheid calorieën verbrandt, veelal met oefeningen die je uitvoert met enkel lichaamsgewicht. Vaak doe je HIIT-trainingen in groepsvorm, wat helpt om alles te geven. Binnen een half uur sta je weer buiten en heb je het maximale van je lichaam gevraagd. Lekker efficiënt.

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is alles. Zonder voldoende slaap, loopt de boel volledig in de soep. Je bent minder energiek, krachtig, scherp en vervalt makkelijker in oude (eet)patronen. Zonder genoeg slaap (en daarmee weinig stress) is het halen van je afvaldoelen een kansloze missie.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie