Adidas lanceert collab met The Stone Roses en Man United

Deze muzikale en sportieve collab is een heerlijke die op en top Britpop ademt.

Zoals wellicht bekend juicht de blauwe kant van Manchester voor City. En daar worden vooral de liederen van de gebroeders Gallagher van Oasis meegezongen. De rode kant van de stad klapt voor United en zingt graag riedeltjes van The Stone Roses mee. En wij weten allemaal: er is geen volk dat zo lekker mee kan blèren met goede muziek als een stadion vol Engelsen.

Bij Adidas, de kledingsponsor van United, is men natuurlijk niet helemaal van gisteren. Met een speciale collectie spelen zij in op de gevoelens en emoties van de United-supporters. Zodoende werden The Stone Roses erbij betrokken, toch wel de vaandeldragers van de Manchester-scene uit de jaren 80 en 90, also known as het iconische ‘Madchester’-tijdperk. Bands als The Smiths en New Order (in een vroeger stadium) en later (tijdens de hoogtijdagen van de Madchester-scene) liepen The Stone Roses, Happy Mondays en The Charlatans voorop.

The Stone Roses bestond uit Ian Brown (zang), John Squire (gitaar), Mani (bas) en Reni (drums, zang). Eerst zetten zij de muziekscene in Manchester in vuur en vlam en al snel volgde het gehele land. Mani en Ian waren ook vaste gezichten bij wedstrijden van United op Old Trafford. En ook onder spelers was de band geliefd. Toen Gary Neville aanvoerder werd van de club, koos hij het nummer This Is the One van The Stone Roses als walkout-nummer.

De hoes van het eerste album van de band (die met die citroenen!) is geïnspireerd door de abstract-expressionistische schilder Jackson Pollock. En dus zien we dit terug in de collab tussen Adidas en United. De blikvanger is – uiteraard – een voetbaltricot met de albumhoes all over het shirt en ‘The Stone Roses’ met gouden letters op de kraag. Extra cool: gitarist John Squire tekende voor dit ontwerp.

Tevens is het logo van Manchester United onder handen genomen. Er staan twee schijfjes citroen op het crest en eronder staan de woorden ‘This is the One’. Naast het shirt is er ook een zwart trainingspak, een zwarte korte broek, een longsleeve T-shirt, een sjaal en bucket hat. Allemaal voorzien van de aangepaste United-badge en de iconische Stone Roses-citroenen.

Ter gelegenheid van de lancering namen spelers van zowel het heren- als het damesteam van United deel aan een iconische fotoshoot, als eerbetoon aan legendarische portretten van The Stone Roses. Er is ook een kort filmpje (zie onder) gemaakt met de titel ‘Roses Are Red’. Hierin zien we onder anderen Gary Neville, Wes Brown en Liam Fray voorbijkomen.

Bekijk hier de volledige collectie