De pijn achter faam

Michael Chow, restaurateur en kunstenaar, leefde een kleurrijk leven. Een understatement, dat zie je in HBO’s ‘AKA Mr. Chow’

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

De HBO-documentaire AKA Mr. Chow (vanaf vandaag te zien op HBO Max) vertelt de verschillende hoofdstukken uit het leven van Michael Chow. Van zijn jeugd in Shanghai en vroege acteerervaringen (waaronder 007’s You Only Live Twice) tot de oprichting van zijn restaurantketen en zijn recente ontwikkeling als artiest.

Michael Chow werd geboren als Zhou Yinghua in het Shanghai van de jaren dertig en gebruikte creativiteit om jeugdtrauma’s, persoonlijk verlies en systemische vooroordelen te overwinnen. Hij groeide op tot acteur en kunstenaar voordat hij een nieuwe identiteit uitvond: Mr. Chow. Toen hij de eerste van zijn upscale Chinese restaurants opende in het Londense Knightsbridge.

Nadat hij roem en een aardig fortuin wist te vergaren in het Westen, viert Chow nu zijn Chinese roots en vindt hij creativiteit door weer terug te keren naar de schilderkunst, waarbij hij opduikt als de kunstenaar ‘M’.

AKA Mr. Chow is een intiem, maar ook pittig interview waarin Michael Chow laat zien hoe hij zijn zakenimperium opbouwde, maar ook een onweerstaanbare blik geeft in de glamoureuze wereld vanaf de 70’s. Een kijkje achter de schermen bij de culturele tijdsgeest met gevierde artiesten, filmsterren, muzikanten, ontwerpers en modellen.

Naast beelden van beroemdheden als Mae West, Calvin Klein en Andy Warhol bevat de documentaire interviews met kunstenaars Peter Blake, Julian Schnabel en Ed Ruscha, auteur Fran Lebowitz, filmproducent Brian Grazer en talloze vrienden, collega’s en experts uit de kunstwereld.

Met fragmenten van zijn eerdere werk, kleurrijke archiefbeelden en interviews met de man zelf, geeft AKA Mr. Chow een boeiend beeld van een man met extreme creativiteit en vitaliteit. En een onvervalste showman die zichzelf opnieuw definieert.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels