Legendarische legerkleding krijgt een make-over

Highsnobiety en Alpha Industries hebben elkaar gevonden en enkele van de meest iconische legeritems onder handen genomen.

Legerkleding moet over het algemeen bestand zijn tegen de meest zware omstandigheden. En zodoende hebben legers van over de hele wereld, onbedoeld, enkele van de meest iconische modeproducten gecreëerd. Daar las je eerder hier al meer over.

Het pilotenjack en later het bomberjack werden populaire mode-items. Maar eigenlijk waren die oorspronkelijk bedoeld voor (gevechts)piloten. Ook cargobroeken, trenchcoats én het simpele witte T-shirt werden oospronkelijk voor militairen ontworpen.

Een belangrijke producent van bijvoorbeeld het A-2 jacket en het MA-1 bomber jacket is Alpha Industries. In de tweede helft van de 20ste eeuw was het Amerikaanse kledingbedrijf één van de belangrijkste leveranciers van bovenkleding van het Amerikaanse leger. Reden voor Highsnobiety om een nogal toffe collab met het legendarische merk aan te gaan.

Voor deze samenwerking werd het uitgebreide archief van Alpha Industries doorgespit. En de focus lag met name op de praktische en vooral functionele militaire outerwear. Er werden twee Alpha-iconen uitgekozen en deze werden, zoals Highsnobiety het zelf noemt: geremasterd.

Waar komen die bomber en die parka eigenlijk vandaan?

Bomber en parka

Uiteraard, zouden we willen zeggen, kreeg het MA-1 bomberjack een HS-make-over. Ook de iconische N-3B parka werd onder handen genomen. In totaal werden er vier jassen gecreëerd. Beide items werden voorzien van nieuwe details. De N-3B-parka is het eerste product dat Alpha ooit voor het leger heeft produceerde en werd vanaf de jaren 50 door de Amerikaanse luchtmachtpiloten gedragen zodat zij comfortabel konden vliegen in koude omstandigheden.

De Highsnobiety versie van de parka heeft veel van zijn originele kenmerken behouden, zoals de praktische zakken op de linkermouw, een hoge hals met ritssluiting en afneembaar nepbont rond de capuchon. De upgrade zit hem in twee aangepaste kleurstellingen en een meer oversized, boxy pasvorm. De parka is er in de kleuren Dusty Olive Drab en Midnight Black. Prijs: €300.

De andere helft van deze vierdelige wintercollectie bestaat uit twee nieuwe MA-1 bomberjacks. Ook deze jas werd oorspronkelijk ontworpen voor de luchtmacht. Inmiddels is de MA-1 niet meer weg te denken uit het modebeeld. Ook deze twee jassen hebben een iets ruimere pasvorm gekregen dan de standaard MA-1 en zitten dus wat wijder. De geribbelde uiteinden – aan de onderkant van de jas en de mouwen – zijn in deze varianten ook strakker en wat stugger. De bomber is verkrijgbaar in twee aangepaste kleurstellingen: Steel Navy en Golden Brown. Prijs: €250.

Meer informatie vind je hier.