Zo maak je de lekkerste Americano

Deze soepele voorganger van de Negroni, ook een favoriet van James Bond, is ideaal voor de zonnige namiddag.

Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg

Wil jij een cocktail die jou het gevoel geeft van een zwoele zomeravond op een zonovergoten Capri? Dan kies je uiteraard de Negroni. Maar met drie verschillende soorten sterke drank is de Negroni niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er de Americano. Die is een stuk minder straf, maar brengt je toch in een mediterraan humeur.

De Americano-cocktail werd in de jaren zestig voor het eerst geserveerd in de bar van Gaspare Campari, de boerenzoon die oprichter en naamgever werd van het beroemde, bittere aperitiefdrankje. Leuk weetje: Campari noemde zijn vondst in eerste instantie ‘Bitter all’uso d’Holanda’, maar liet het in 1860 toch maar registreren als Campari.

De Americano-cocktail werd in de jaren zestig voor het eerst geserveerd in de bar van Gaspare Campari

Campari is het voornaamste onderdeel van de Americano cocktail, met ook nog zoete vermout en een scheutje prikwater. Vermout voegt een toefje zoet toe aan de cocktail, het prikwater geeft de Americano juist een frisse boost. De Campari levert de bittere en fruitige tonen.

Waarom je eigenlijk al eerder op de dag een drankje zou moeten inschenken.

De naam ‘Americano’ werd overigens bedacht omdat het vooral Amerikanen waren die de smaak konden waarderen. Al wordt er ook gezegd dat ‘Americano’ een woordspeling is op amaro, deItaliaanse term voor ‘bitter’. En om misverstanden te voorkomen: de Americano cocktail heeft niks van doen met de koffie die Americano wordt genoemd. Bij een Americano cocktail komt geen koffieboon kijken.

De Americano cocktail lijkt dus veel op de Negroni, maar die heeft ook nog gin als ingrediënt. De Rosita past in hetzelfde straatje. Deze cocktail is als een Negroni, maar dan met twee soorten vermout en mezcal in plaats van gin. Afijn, wat heb je nodig om zo’n Americano te maken? 

Ingrediënten voor een Americano

  • 25 ml zoete rode vermout
  • 25 ml Campari
  • IJsblokjes
  • Koolzuurhoudend water
  • Sinaasappelschil

Zo maak je de Americano klaar

Vul je glas voor de helft met ijs. Schenk eerst de Campari in en vervolgens de rode vermout. Voeg een scheutje prikwater toe en garneer met een dikke schijf sinaasappel. Salute!

De allereerste cocktail van James Bond

Het allereerste drankje dat James Bond ooit bestelde, was niet de beroemde Vesper Martini, maar een Americano. In het boek Casino Royale (1953) bestelt 007 het tijdens een van zijn reizen. In de film A View to a Kill (1985) zegt James Bond in een bar altijd een Americano te bestellen.

Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg