Vijf architectonische huizen om te bezoeken in L.A.

Wie van architectuur en design houdt, doet er goed aan om naar Los Angeles te gaan.

Los Angeles is heel groot en heel smoggy. Maar los daarvan staat de stad ook vol met zeer bijzondere landmarks. Uiteraard, het welbekende Hollywood Sign, maar ook honderden bijzondere huizen, vaak ontworpen door toparchitecten die hun lol op konden met alle ruimte die zij tot hun beschikking hadden.

Veel van de meest bijzondere huizen uit vervlogen tijden zijn privé-bezit en daar kun je dus niet even buurten. Maar sommige properties zijn als cultureel erfgoed bestempeld en ook te bezoeken voor het grote publiek. Houd je van architectuur – à la Frank Lloyd Wright en Richard Neutra – en van retro-design – à la Ray and Charles Eames – en wil je een nostalgisch stapje terug in de tijd doen? Bezoek dan deze vijf bijzondere huizen in L.A.

Sheats-Goldstein Residence – John Lautner & James Goldstein

De Sheats-Goldstein Residence werd ontworpen door John Lautner en James Goldstein. Het fenomenale pand, gelegen in de Hollywood Hills, heeft een net zo fenomenaal uitzicht over de stad Los Angeles. Dit dankzij de vele enorme frameloze glazen ramen. Het huis werd door Lautner tussen 1961 en 1963 gebouwd. Goldstein kocht het pand in 1972 wonen en schakelde al snel de hulp in van Lautner om dit naar een architectonisch hoogstandje te tillen.

Sheats-Goldstein Residence
Angelo View Drive, Los Angeles

Hollyhock House

Het Hollyhock House – of voluit Aline Barnsdall Hollyhock House ­­– ligt in de wijk East Hollywood. Het werd oorspronkelijk ontworpen door Frank Lloyd Wright als woning voor olie-erfgename Aline Barnsdall. De bouw begon in 1919 en pas in 1921 was de woning klaar. Anno nu is het gebouw het middelpunt van het Barnsdall Art Park. Sinds juli 2019 staat het Hollyhock House op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met nog zeven andere gebouwen die door Wright werden ontworpen. Het huis heeft bijzondere features die doen denken aan de bouwstijl van de Maya’s.

Hollyhock House
4800 Hollywood Boulevard, Los Angeles

Eames House

Het Eames House, ook bekend als Case Study House No. 8, is een schitterend voorbeeld van moderne architectuur uit het midden van de twintigste eeuw. Het is gelegen in de wijk Pacific Palisades en werd in 1949 ontworpen en gebouwd door Charles en Ray Eames themselves. Het was oorspronkelijk bedoeld om als huis én atelier te fungeren en zo geschiedde. Door het huis tegen een heuvel aan te bouwen, ging het als het ware ‘op’ in de natuur – de wens van het stel – en alle elementen sloten zodoende naadloos op elkaar aan. Charles en Ray woonden er tot hun dood. Charles overleed in 1978 en Ray, op de dag precies tien jaar later, in 1988.

Eames House
203 N. Chautauqua Blvd.
Pacific Palisades, Los Angeles

Neutra VDL House

Het Neutra VDL House werd in 1932 gebouwd door architect Richard Neutra en heeft een Nederlands tintje. Hij kreeg namelijk een renteloze lening van de Nederlandse filantroop dr. Cees van der Leeuw. Het resultaat is een zeer bijzonder ‘glazen huis’ aan Silver Lake Boulevard. Neutra  vernoemde het huis middels de initialen ‘VDL’ naar zijn Nederlandse weldoener. In 1963 woedde er een flinke brand waarbij alleen het tuinhuis uit 1940 en de kelder van de oorspronkelijke vleugel ongedeerd bleven. Richard en zijn zoon Dion grepen de kans om het hoofdgebouw opnieuw te ontwerpen met beide handen aan. Er werden twee verdiepingen en een penthouse-solarium extra gebouwd.

Neutra VDL House
2300 Silver Lake Blvd
CA 90039, Los Angeles

Schindler House

Het Schindler House is een meesterlijke creatie van Rudolph Michael Schindler, een in Oostenrijk geboren Amerikaanse architect. Hij ontwierp het huis gedurende een periode van twee maanden, in november en december 1921. Schindler creëerde een gebouw waarin geen twee ruimtes hetzelfde zijn. En, best uniek voor die tijd (en tegenwoordig niet meer): hij integreerde binnen en buiten naadloos met elkaar. Het huis werd een architectonisch hoogstandje en wordt gezien als de geboorteplaats van het modernisme in Zuid-Californië. Het Schindler House fungeert nu als het hoofdkantoor van het MAK Center for Art and Architecture.

Schindler House
35 North Kings Road
CA 90069, West Hollywood