Een jaar nadat Audemars Piguet de 50e verjaardag van zijn vlaggenschip de Royal Oak vierde, richt het bedrijf zijn aandacht nu op een relatief jonge collectie: de Code 11.59.
Een collectie die bij de introductie in 2019 wat controverse veroorzaakte. De publieke opinie over de nieuwe collectie was namelijk nogal verdeeld. Maar zoals Audemars Piguet destijds erkende, was het cruciaal voor het merk om een geheel nieuwe en andere horlogecollectie te lanceren – ook om een radicale stap te zetten weg van het iconische Royal Oak-ontwerp en te kijken naar nieuwe mogelijkheden.
Zwervende uren
De nieuwste toevoeging aan de collectie is misschien wel de minst conventionele versie van de Code 11.59 tot nu toe. De nieuwe ‘Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel’ neemt de karakteristieke kast van de collectie over, maar vult deze aan met contrasterende materialen. Zoals een blauwe aventurijn wijzerplaat en een zwevende uurweergave. Dit laatste zorgt ervoor dat de tijd wordt afgelezen waar de uurmarkeringen de minutenmarkeringen ontmoeten.
Een korte geschiedenisles tussendoor, om te weten waar die uurweergave precies vandaan komt. Het eerste systeem van ‘zwervende uren’ zou zijn ontwikkeld voor paus Alexander VII (1599 – 1667), omdat hij leed aan slapeloosheid en zich irriteerde aan het tikken van zijn klok. Om het probleem op te lossen, zou hij een ‘nachtklok’ hebben besteld bij de Romeinse klokkenmakers, de gebroeders Campani, die vervolgens het systeem van zwervende uren uitvonden: een geruisloze klok die zelfs in het donker gemakkelijk was af te lezen.
Keramiek
De Starwheel heeft een 41mm kast van witgoud met een zwarte keramische middenkast. Op het eerste gezicht lijkt de kast van 41mm (en 10,7 mm dik) op een traditioneel rond horloge, maar als je ‘m van dichtij bekijkt zie je dat de lijnen complexer lopen. De lunette, lugs en achterkant van de kast zijn gemaakt van 18-karaats witgoud, terwijl de middenkast en kroon zijn gemaakt van zwart keramiek.
De wijzerplaat wordt beschermd door een dubbel gebogen saffierglas. Hoewel het binnenoppervlak de vorm heeft van een koepel, is het ook verticaal gewelfd van ‘zes uur’ tot ’twaalf uur’, wat de wijzerplaat – en het complete horloge – een onderscheidend uiterlijk geeft. In tekst is dit lastig te vatten, maar je ziet het duidelijk op de video hieronder. Het horloge wordt aangedreven door het zelfopwindende kaliber 4310 en heeft een gangreserve van 70 uur.
De nieuwe Starwheel – er was al een AP Starwheel in 1991 – is ongelimiteerd kost €56.700.