Niet voor niets een trend: Rutte’s Basil Smash cocktail

Een kruidige gin-cocktail die je moet hebben geprobeerd.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Nee, deze cocktail is niet van premier Rutte, maar van de Dordtse distilleerderij Rutte. Mark Rutte is, naar verluidt van zijn vrienden, nog nooit echt dronken gespot. Distilleerderij Rutte heeft wél weet van alcohol, want de zaak maakt sinds 1872 verschillende soorten jenever. Later volgden ook gins. Een cocktail recept dat perfect gepaard gaan met Rutte’s Dry Gin is de Basil Smash cocktail.

De Basil Smash cocktail is eigenlijk pesto in een glas – de oorspronkelijke naam van de cocktail luidde dan ook Gin Pesto. Het hoofdsbestanddeel is verse basilicum. De bedenker van de cocktail, de Duitse Jörg Meyer, beargumenteert dat er nooit genoeg basilicum in de Basil Smash cocktail kan worden toegevoegd. De barman van Le Lion Bar de Paris in Hamburg verzon in 2008 de Basil Smash, als een variant op de Whisky Smash.

Meer cocktails maken? Dit zijn onze favoriete cocktail recepten

De hoofdingrediënten zijn basilicum, citroen en Rutte’s Dry Gin. Er gaat een aardige hoeveelheid gin in het recept, maar Jörg betoogt: “Onthoud: 50 ml Gin is niet genoeg; 60ml Gin is een recept; 70ml Gin is liefde.” Wij gaan uit van liefde.

Basil Smash cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Basil Smash cocktail.

  • Een flinke handvol basilicum
  • 30 ml vers geperst citroensap
  • 20 ml suikersiroop
  • 70 ml Rutte’s Dry Gin

Bereidingswijze

Verstamp de basilicumblaadjes met takje en al in een cocktailshaker, met een vijzelstamper. Zodoende komt de smaak van de basilicum vrij. Voeg citroensap, suikersiroop en Gin toe aan de shaker. Vul de shaker met ijs en schud tot de beker ijskoud aanvoelt. Double strain de inhoud uit over een met ijsblokjes gevuld Old Fashioned glas, door een zeef over de shaker en een zeef over het glas te houden. Zo blijven er geen groene stukjes basilicum achter in het glas, die eventueel tussen je tanden kunnen belanden. Garneer de Basil Smash cocktail met een basilicumblaadje en serveer.

Let op: Jörg raadt aan eerder te veel dan te weinig basilicum te gebruiken, maar doseer zorgvuldig. De kleur van de cocktail zou zoals op bovenstaande foto moeten zijn. Niet te donker groen, dan smaakt de cocktail te aardsig, maar ook niet te licht, want dan lijkt de cocktail te veel op een Gin Sour.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder