Zo bescherm je je huid op wintersport

Met een beetje beleid hou jij je huid, haar en lijf in conditie op de piste. Vergeet daarom niet deze drie items in te pakken…

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Ben jij één van de 900.000 Nederlanders die de banaan op het dak van hun auto schroeven om richting Oostenrijk, Frankrijk of Winterberg te vertrekken?

Witte pistes, een lekkere vrieskou en een stralende zon aan de blauwe hemel. Het zijn de ideale wintersportomstandigheden, of je nu gaat skiën, langlaufen of snowboarden.

Maar wind, vorst en UV straling zijn een stuk minder ideaal voor je huid. Dus zorg dat deze items in je toilettas zitten.

Zonnebescherming

Als je deze grijze Nederlandse winter inwisselt voor een weekje skiën in de bergen, heeft je huid nog geen kans gehad om aan de zon te wennen. Extra groot is de kans op verbranding hierdoor.

Dus bescherm je huid goed. Ook al de zon niet uitbundig schijnt, want UV-stralen komen moeiteloos door een wolkendek. Daarbij is in de bergen UV straling sterker dan op zeeniveau. Die straling wordt nog verder versterkt door de weerkaatsing ervan door de sneeuw.

Olie of water

Dus elke ochtend smeren en dat een paar keer per dag herhalen. Er zijn speciale zonnebrandmiddelen voor wintersporters. Het grote verschil met die crèmes die je ’s zomers gebruikt is dat de wintervariant op oliebasis is in plaats van op waterbasis.

Ze kunnen daardoor niet bevriezen op je huid. Nu zal dat bevriezen niet zo’n vaart lopen bij de gemiddelde skiër, maar goed: better safe than sorry. Gezien de zonnekracht in de bergen en de weerkaatsing van UV=straling is het raadzaam te kiezen voor SPF 50.

Stick voor de lippen

Eigenlijk zijn je lippen best sneue onderdelen van je gezicht. Ze hebben namelijk geen natuurlijke bescherming tegen de elementen omdat ze geen talgklieren bevatten.

Gesprongen lippen heb je zo en je komt er maar moeizaam vanaf. Het is dus zaak je lippen een handje te helpen door ze met een beschermende stick te bewerken. Dus hou de stick in de zak van je skipak, want een paar keer herhalen is geen overbodige luxe. Kies er een met een SPF, dan zit je helemaal goed.

De meeste sticks geven je lippen een vettige glans, maar Kiehl’s heeft er een die mat is: de Facial Fuel No-Shine Moisturizing Lip Balm (€10,10 gr).  

Multitasker

Weinig lekkerder dan na een dag in je skipak zweet en ander vuil van je lijf te wassen.  Kies een doucheproduct waarmee je ook je haren kunt wassen, dat scheelt weer ruimte in je toilettas. Prima is bijvoorbeeld de Hair & Body Wash For Men (€10, 250 ml), van De Tuinen. Die is gemaakt van 95 procent natuurlijke ingrediënten en de verpakking bestaat helemaal uit gerecyclede PET-flessen.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie