Beter scheren kun je leren

Met deze tips en trucs krijg ook jij een beter scheerresultaat. Of je nu een natscheerder bent of het bij een apparaat houdt.

Heb je een zware baardgroei? Dan kan het lastig zijn om je in één keer helemaal glad te scheren. Met deze adviezen lukt het je wél. Voor natscheerders is het zaak om de stoppels zo zacht mogelijk te krijgen.

Heb je de tijd dan is deze truc die is afgekeken van de traditionele barbier een optie. Neem een handdoek en doordrenk die met warm tot heet water. Wring hem uit en druk ‘m dertig seconden op je gezicht. Uiteraard eerst even voelen of hij niet té warm is.

Je poriën openen zich en je baardharen worden zachter. Je brengt je huid en je zintuigen in jubelstemming als je een paar druppels van een shave tonic op die handdoek druppelt of sprayt.

De tonic van Baxter of California (€18, 120 ml ) bevat onder meer rozemarijn en eucalyptus die beiden een kalmerende werking op de huid hebben.

Geen tijd voor extra’s? Begin er dan mee je gezicht te bevochtigen met warm water. De warmte maakt je baardharen zachter, waardoor ze net wat makkelijker door je mesje neer te halen zijn.

In de olie

Masseer daarna wat scheerolie in de stoppels voordat je je scheerzeep of schuim aanbrengt. De olie laat niet alleen het mesje makkelijker over je huid glijden, het legt ook een laagje om je stoppels waardoor die sneller door je mesje neergemaaid kunnen en je dus een grondiger scheerresulaat bereikt. Je kunt ook alleen een scheerolie gebruiken. Voordeel is dat een scheerolie in een compact klein flesje zit, dus het is gemakkelijk mee te nemen. Vandaar dat trekking-adepten vaak een olie in de rugzak meevoeren.

Ook mooi meegenomen is dat een scheerolie in de regel niet de hoofdprijs kost en dat het heel zuinig is in gebruik. Wennen is dan weer dat een olie niet schuimt. Ook is een olie kleurloos waardoor je niet ziet waar je ‘m hebt aangebracht zoals bij een scheergel en blijft de frisse sensatie achterwege.

Een prima olie is die van Taylor of Old Bond Street (€16, 30 ml). Die ruikt niet alleen subtiel en chique, maar er zit ook kamille-extract in, en dat helpt om sneetjes en huidirritaties te voorkomen.

Elektrisch

Scheer je je met een elektrisch apparaat dan dien je juist tegenovergesteld te werk te gaan. Hoe droger en dus harder je stoppels, hoe meer ze rechtop staan.

En dat houdt in dat ze makkelijk door de scheerkoppen in het scheerapparaat neergehaald kunnen worden. Dus scheer je voor je onder de douche stapt. Kan het resultaat desondanks nog wel wat beter? Probeer dan een pre electric shaving lotion.

Een dergelijke lotion biedt verzorging en bescherming en bereidt je baard voor op het scheren met een elektrisch scheerapparaat. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de baardharen nog wat rechter overeind gaan staan meestal. Dat effect wordt in de regel door het inzetten van alcohol bereikt.

Ook bevat zo’n product vaak stoffen die de huid laten ontspannen. Prima is de Pre Electric Shave Lotion van Speick Men (€12, 100 ml).

Nazorg

De al eerder genoemde Shave Tonic kun je ook gebruiken om je scheerbeurt in stijl af te sluiten. Maak de handdoek nat met koud water, wring ‘m uit en druppel of spray er wat lotion over en druk even op je pas geschoren kaken. Je huid vaart er wel bij, want onder meer Aloë Vera zorgt voor verzorging. Je kunt zo’n shave lotion ook rechtstreeks op je pas geschoren wangen sprayen.