Waarom je er beter uitziet als je verliefd bent

Nu het voorjaar eindelijk in de lucht hangt, komen je hormonen uit hun winterslaap…

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

De lente is er hét seizoen voor. Dus gooi je hormonen los, daar knap je in menig opzicht behoorlijk van op!

Stemming

Neurowetenschappers stellen dat mensen vaker goed gehumeurd zijn wanneer er liefde in de lucht hangt. Dat heeft te maken met dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Alleen al als we aan een geliefde denken stijgt het niveau ervan. Manieren om dat andere gelukshormoon, serotonine, een boost te geven lees je hier.

Huid

Dopamine is vergelijkbaar met amfetamine, met dit verschil dat dopamine door het lichaam zelf wordt geproduceerd. Dopamine veroorzaakt dat euforische verliefde gevoel, waar ook je ogen en je huid van gaan glanzen. Een ‘glow’ van krijgen.

Er is ook een keerzijde aan dopamine-productie. Wat dat inhoudt lees je onderaan dit artikel.

Buik

Uit onderzoek blijkt dat liefde letterlijk door de maag gaat. Het reduceert namelijk stress. En dat heeft weer een gunstige werking op je darmflora. Als die in balans is, komt dan ten goede aan je spijsvertering. En dus ook op je huid.

Haargroei

Wanneer je verliefd bent, maakt je lichaam oxytocine aan. Dat is, net als dopamine, een soort gelukshormoon. Uit onderzoek komt naar voren dat dit stofje de haargroei stimuleert.

Wondgenezing  

Als we samen zijn met een geliefde, komt het hormoon oxytocine vrij in onze hersenen. Dat zorgt voor rust, kalmte en veiligheid. Met als gevolg dat we ons geborgen voelen bij de partner. Daarnaast helpt het hormoon om ontstekingen tegen te houden en laat het de huid sneller genezen na een beschadiging.

De keerzijde

Dopamine is verslavend. Om hetzelfde aangename gevoel te blijven ervaren hebben we steeds grotere hoeveelheden nodig. Na pakweg drie jaar houdt het lichaam het niet meer vol om een almaar hoger dopamineniveau te produceren. Daardoor zakt het verliefde gevoel weg. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat relaties het vaakst na drie jaar op de klippen lopen.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg