Vroeger was ‘scotch’ de whisky die je moest drinken als je verfijnde smaakpapillen had. Bourbon was de go-to fles van blues-artiesten en truckers. Niet langer. Als daar al een waarheid in zat, ligt deze nu zeker achter ons, met honderden uitstekende bourbons die de mogelijkheid bieden om het Amerikaanse Zuiden stroperige slok voor slok te verkennen.
Juridisch gezien moet bourbon whisky een paar cruciale zaken afvinken. Ten eerste moet het in de Verenigde Staten worden gemaakt (niet alleen in Kentucky, hoewel de staat 95 procent van alle bourbon in het land produceert). De mix van granen die worden gekookt en gefermenteerd voordat ze worden gedistilleerd, moet ten minste 51 procent maïs bevatten.
Dan moet het worden gerijpt in nieuwe, verkoolde eikenhouten vaten. Het zijn die verkoolde nieuwe vaten die verantwoordelijk zijn voor de zoetheid – de karamelachtige en vanillesmaken – die het meest geassocieerd worden met bourbon. Als je dit vergelijkt met Schotse whisky’s zijn die gerijpt in oude sherryvaten, portpijpen en al die gebruikte bourbonvaten.
Kentucky
“Bourbon, gemaakt met ten minste 51 procent maïs, is de officiële spirit van Amerika,” schrijft historicus en redacteur van de New York Times, Clay Risen. Zijn nieuwste boek, Bourbon: The Story of Kentucky Whiskey, prachtig geïllustreerd met foto’s van Luke Sharrett, is een deep dive in zowel de hedendaagse cultuur van het distilleren van bourbon, als zijn geschiedenis.
Het forse boek, verkocht als een boxset met een uittrekbare lade met reproducties van archieffoto’s, is een vermakelijk boek en staat mooi in de kamer. Of je nu nieuw bent in deze wereld of een liefhebber, het maakt niet uit. Risen behandelt je als een nieuwkomer en schetst hoe bourbon past in andere whiskystijlen. Hij verklaart de eb en vloed van de populariteit van bourbon in de afgelopen twee eeuwen en verwondert zich over de hernieuwde populariteit.
Craft Whisky
Het grootste deel van het boek is een reeks profielen van individuele distilleerderijen met interviews met de mensen achter het merk. Risen groepeert de onderwerpen in vier categorieën. Er zijn ‘Old Guard’-makers als Buffalo Trace en Jim Beam. De ‘nieuwe lichting’ met Bulleit en Limestone Branch. ‘Craft Whisky’-distilleerderijen komen tot hun recht met profielen van merken als Jephtha Creed en de Neeley Family.
Tot slot bezoekt de auteur een reeks van de beste niet-distillerende producenten (NDP’s), makers als Barrell Craft en J.W. Rutledge, die de drank niet echt distilleert, maar bijvoorbeeld laat rijpen. Risen maakt het geheel net pedant genoeg om het plezier van het drinken niet te bederven.
Bestel hier het boek, Bourbon: The Story of Kentuckey Whiskey is nu uit en kost je €41,99
Alle producten zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Als je iets koopt, zou het kunnen dat we een commissie ontvangen.