Breitling gaat extreem licht met Endurance Pro Ironman

Met een totaalgewicht van maar 64,5 gram.

De nieuwe Endurance Pro van Breitling is zowel een tool watch als een relatief bereikbaar model gericht op een jonger publiek. Die nog steeds hoge technische standaarden verwachten.

De Endurance Pro is geïnspireerd op een model uit de jaren 70, de Sprint, dat een hartslagmeter had waarmee atleten hun hartslag konden meten. De Endurance Pro heeft ook zo’n pulsometerschaal, samen met kompas- en chronograaffuncties.

De nieuwste toevoeging is de Breitling Endurance Pro IRONMAN om het 2023 IRONMAN World Championship en de IRONMAN 70.30 World Championship triathlons te eren. Elk beperkt tot slechts 250 exemplaren.

Georges Kern, CEO van Breitling: “De Endurance Pro IRONMAN-reeks is ontworpen om de zwaarste uitdagingen aan te gaan. Het is het resultaat van de gedeelde geest van prestatie en precisie van onze merken. Het voltooien van de IRONMAN is de droom van je leven voor zoveel mensen; het verdient een buitengewone manier om herinnerd te worden.”

Breitling Endurance Pro IRONMAN Lahti_Ref. X823105C1M1S1_CMYK
Breitling Endurance Pro IRONMAN Lahti_Ref. X823105C1M1S1_CMYK
Breitling Endurance Pro IRONMAN Lahti_Ref. X823105C1M1S1_CMYK

Breitlight

De twee nieuwe horloges (44mm) in beperkte oplage zijn er in het herkenbare kleurenschema van de sportwedstrijd en op rubberen banden met het merk Ironman. Met het wedstrijdlogo op ‘zes uur’. Een turkoois model gemaakt van het gepatenteerde lichtgewicht Breitlight-materiaal voor het 70.3 Wereldkampioenschap, dat van 26-27 augustus plaatsvindt in het Finse Lahti.

Het blauwe model gemaakt van titanium markeert de herencompetitie in het Franse Nice op 10 september en de damescompetitie in Kailua-Kona (Hawaï) op 14 oktober.

Het blauwe model is van titanium, maar onze favoriet is die in turkoois. Gemaakt van Breitlight. Dit is een eigen materiaal van polymeer dat in 2016 door Breitling werd geïntroduceerd. Het materiaal is lichter dan staal en titanium, is niet-magnetisch, thermisch stabiel en zeer goed bestand tegen krassen en corrosie. Het voelt ook warmer aan in vergelijking met metaal en heeft een licht gestructureerd oppervlak.

Breitling Endurance Pro IRONMAN Kona_Ref. E823103A1M1S1_CMYK
Breitling Endurance Pro IRONMAN Kona_Ref. E823103A1M1S1_CMYK
Breitling Endurance Pro IRONMAN Kona_Ref. E823103A1M1S1_CMYK
Breitling Endurance Pro IRONMAN Kona_Ref. E823103A1M1S1_CMYK
Breitling Endurance Pro IRONMAN Kona_Ref. E823103A1M1S1_CMYK

Pulsometer

Naast de Breitlight kompasring, valt ook de pulsometer op. Een pulsometerschaal (in het verleden vaak gebruikt door artsen) biedt een manier om de hartslag te meten. Het is ook handig voor sporters die hun hartslag op de ouderwetse manier willen controleren.

In plaats van elke slag over een periode van een minuut te tellen, kun je door een pulsatieschaal te gebruiken de hartslag veel sneller opnemen. Afhankelijk van het ontwerp, is de schaal meestal gekalibreerd op 15 of 30 pulsaties, dus je telt tot 15 of 30 slagen en kijkt dan naar de middelste secondewijzer (of chronograaf secondewijzer), afhankelijk van het horloge en door het nummer waarnaar het wijst zie je de hartslag.

Het uurwerk bij beide modellen is een quartz, maar Breitling kennende is dat niet zomaar een quartz. Het Breitling kaliber 82 is geïntroduceerd in 2014 en is een SuperQuartz, waarvan Breitling zegt dat het 10 keer nauwkeuriger is dan een conventionele quartz. Het is COSC-gecertificeerd, wat betekent dat het een gegarandeerde precisie heeft.

Het horloge wordt geleverd met een kleurrijke band van rubber of Econyl, die is gemaakt van gerecyclede materialen. Het is waterdicht tot 100 meter. De Breitlight-uitvoering kost €3.550, de titanium-uitvoering is er voor €3.950.