Hoe cafeïne je kan helpen (en misleiden) tijdens sport

Het is de meest gebruikte drug op aarde: cafeïne. Een wondermiddel, maar ook een stille sluipmoordenaar wanneer je het misbruikt.

Koffie en sport

Dat een stevige bak koffie je op scherp zet weten we allemaal, maar voegt het zwarte goud ook iets toe aan je prestaties in de sportschool? Jazeker! Aardig wat, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Dit doet cafeïne voor je tijdens het sporten

Zo kan het uithoudingsvermogen met 2 tot 4 procent stijgen wanneer er cafeïne is genuttigd. De krachttoename door cafeïne kan zelfs oplopen tot 7 procent! Ook fijn: het gevoel van verslapping neemt minder snel af wanneer je een uur voor je training een bak koffie naar binnen slurpt. And last but not least: vechtsporters zijn aanzienlijk aanvallender onder de invloed van cafeïne.

Lekker natuurlijk, dat extra randje. Toch kleven er ook nadelen aan cafeïne wanneer je het misbruikt. Zo kan het goedje angstgevoelens vergroten, zeker wanneer er een spannend moment op komst is. Ook kun je in de zogenoemde cafeïne-val terechtkomen: je slaapt slecht door een overschot aan cafeïne en houdt jezelf vervolgens gaande door nog meer cafeïne te nuttigen.

Het advies: drink geen koffie of andere cafeïne-houdende dranken na 14.00 uur in de middag en maak er geen gewoonte van om te sporten met cafeïne. Bij overdadig gebruik bouw je tolerantie op, waardoor de werking steeds meer afneemt. Voordat je het weet ben je in de cafeïne-val getrapt en zul je – mede door een gebrek aan (nacht)rust – minder presteren.