Check je huid – dat kan je leven redden

Huidkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel blootstelling aan de zon.

Ongeveer één op de zes Nederlanders krijgt huidkanker. Dat is een schrikbarend hoog aantal.

Er zijn verschillende soorten huidkanker: Basaalcelcarcinoom is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet hij behandeld worden omdat hij anders diep de huid kan groeien. Ongeveer vijftien procent van alle huidtumoren is een plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker. Deze kunnen uitzaaien.

Melanoom

Ruim twaalf procent van alle soorten huidkanker is melanoom. Deze zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker, omdat het een agressieve vorm van huidkanker is. Bij melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid.

Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Zaak dus om je huid geregeld te checken op onregelmatigheden. En ga met een ‘vreemd’ plekje op je huid altijd naar de huisarts.

Hier moet je op letten:

Een melanoom ontstaat meestal uit een ‘gave’ huid, maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek.

Een vlek is verdacht als hij één of meer van de volgende eigenschappen heeft:

# Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere vorm dan de andere helft.

# Rand. De vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand.

# Kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. In het begin vaak heel donker, later verschillende kleuren door elkaar.

# Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter.

# Beweging: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert. Of een moedervlek krijgt een zweertje of heeft een korstje.

Heb je veel moedervlekken op je lichaam, let dan op de afwijkende, het zogenaamd ‘lelijke eendje’. Dat is een moedervlek die wel lijkt op andere moedervlekken op je lichaam, maar die er toch net wat anders uitziet.

Hier vind je veel voorbeeldfoto’s die je helpen een verdachte moedervlek te herkennen.

Tip: Controleer je huid en je moedervlekken één keer in de twee tot drie maanden. Herken je één of meer van bovenstaande kenmerken? Ga naar de huisarts. Die onderzoekt of het vlekje op jouw huid inderdaad een melanoom is.