Check je huid: het is van levensbelang

Het aantal mensen dat aan melanoom sterft in Nederland is het hoogste van heel Europa.

Met het verschijnen van de zon worden we er ieder jaar weer opnieuw op gewezen hoe belangrijk het is om de huid te beschermen. Niet alleen door de schaduw op te zoeken en beschermende kleding te dragen, zoals een hoed of een pet, maar ook door je huid in te smeren met een SPF (weren, kleren, smeren). Meer daarover lees je hier.

Maar ondanks alle waarschuwingen is huidkanker nog steeds de meest voorkomende soort kanker. De meest agressieve vorm daarvan is melanoom.

Cijfers om stil van te worden

Jaarlijks krijgen tachtigduizend mensen de diagnose huidkanker, hiervan krijgen achtduizend mensen melanoom. En nog eens achthonderd mensen overlijden daadwerkelijk aan de gevolgen hiervan. In Nederland is het aantal mensen dat aan melanoom sterft, het hoogste van heel Europa en daarbij komt het in Nederland vooral ook op relatief jonge leeftijd voor.

Nieuwe campagne

Stichting Melanoom merkt dat er veel onwetendheid bestaat over de alarmsignalen van melanoom. Het komt nog te vaak voor dat melanoom niet op tijd wordt herkend. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Overigens niet alleen onder de Nederlanders zelf, ook onder huisartsen. En dat is op zijn minst zorgelijk te noemen. Want melanoom kan snel uitzaaien naar andere delen van het lichaam, zoals het bloed, de organen en de hersenen.

De Stichting lanceert daarom de nieuwe campagne ‘Leer melanoom herkennen’. Want als melanoom vroegtijdig wordt herkend en behandeld, is de kans op genezing het grootst

To do lijstje:

Check, check, dubbelcheck regelmatig je eigen huid en die van je dierbaren op gekke vlekjes en plekjes, kortom houd je huid in de smiezen!

Ga naar de huisarts als je een verdacht plekje vermoedt.

En maak je de ABCDEF-methode eigen. Wat dat is?

Elke letter staat voor een kenmerk, die mogelijk wijst op de overgang van een vreemd plekje naar een melanoom. Bekijk het instructiefilmpje hier.

A > Asymmetrie. Is de plek niet symmetrisch van vorm?

B > ​ Border. Vertoont de plek een onregelmatige rand?

C > Color. Verandert de vlek van kleur?

D > Diameter. Is de vlek groter dan zes millimeter?

E > Evolving. Jeukt, bloedt of verandert de vlek?

F > Funny. Valt de plek op tussen de andere vlekjes op je huid?

Herken je één of meerdere van deze signalen? Stap dan gelijk naar je huisarts. Wacht niet!

Dermatoloog Prof. Dr. Remco van Doorn, lid van de Raad van Advies van Stichting Melanoom, vertelt wat nog meer belangrijke signalen zijn als je kijkt naar melanoom: “De dikte van een melanoom is een belangrijke voorspeller van uitzaaiingen. Hoe dunner en hoe eerder je een melanoom ontdekt hoe beter,” aldus Van Doorn.

Ook roept Stichting Melanoom mensen op, die beroepsmatig veel in aanraking komen met de huid van hun cliënten zoals kappers, huidtherapeuten, pedicures, nagelstilisten en fysiotherapeuten om extra alert te zijn. Zij kunnen in het herkennen van melanoom een belangrijke signaalfunctie vervullen.

Over de stichting:

Stichting Melanoom is een patiëntenorganisatie, die als missie heeft melanoom en oogmelanoom terug te dringen. Eén van de belangrijkste activiteiten van de stichting is voorlichting en preventie. De nieuwe voorjaarscampagne van Stichting Melanoom Leer melanoom herkennen, doet er alles aan om voorlichting te geven hoe melanoom in een vroeg stadium bij jezelf en bij anderen te herkennen.