Op citytrip? Deze kleding neem je mee

Klein tripje gepland voor komend weekend? Zo reis je licht, efficiënt en stijlvol.

Uit onderzoek blijkt dat reizen heel nuttig is voor de mens. Reizen houdt je brein soepel, vergroot je relativeringsvermogen, haalt vooroordelen onderuit en het verhoogt je creativiteit. Reizende mensen leven gemiddeld ook langer. 

Maar wat te doen in deze tijden vol vliegschaamte? Die geplande safari naar Tanzania zit er voorlopig niet in. 

Trek met je oude passer van de middelbare school een cirkel van, pak ‘em beet, 400 kilometer rondom je woonplaats. Dat omvat locaties die binnen drie (trein) à vier uur (auto) te bereiken zijn.

Je zult zien dat er een schat aan plekken is om te bezoeken: Luik, Antwerpen (beeldenpark Middelheim!), Münster, Bonn (de Museumsmeile!), Nancy…, genoeg om uit te kiezen.

Citytrip dichtbij huis? Wat dacht je van Leeuwarden.

Wat neem je als moderne man mee op zo’n citytrip? Omdat een man geen vrouw is, reist hij altijd zo licht mogelijk, dus één jasje is voldoende. Lekker licht, ongevoerd, het is tenslotte geen winter. 

Dat jasje wil je kunnen dragen tijdens de wandeling door de binnenstad, maar ook naar dat hippe nieuwe restaurant bij de haven. Bijvoorbeeld een jasje van linnen of zomertweed? Stoer én stijlvol. En dan met opgenaaide patch pockets, niet met flap pockets – die maken je jasje te formeel. 

Vervang je portemonnee door een geldclip of, nog beter, door een cardholder. Het borstzakje op je jasje kun je gebruiken om een zonnebril te bewaren (met één pootje naar buiten, très dandy).

Wil je toch per se meer spulletjes mee torsen in je jasje (sigaretten, autosleutel…), dan kies je een safari-jasje. Die hebben veelal meerdere zakken.

Wel een cruciale tip: wat voor jasje je ook draagt, hang het te alle tijde op als je gaat zitten. 

Zoals je maar één jasje nodig hebt, zo redt je het ook prima met één paar schoenen. Op een citytrip wordt veel gewandeld, dus kies je schoenen met een orthopedisch verstandige blik. Kijk of je hier iets van je gading vindt.

Neem wel een extra broek mee. Het is een heerlijke nazomer, dus je broeken zijn licht van kleur (beige chino, witte jeans) en de reizende man is vatbaar voor een vlekje. Hier lees je hoe jij jouw chino combineert.

Draag je overigens een witte pantalon, hou het qua witte kleur dan bij dit ene kledingstuk. Ga niet ook nog witte schoenen en een witte jas dragen, tenzij je naar Wimbledon moet (wat vanuit Vlissingen 395 kilometer is, dus het past nog binnen de reisafstand).

Tot slot: of ik nu kort of lang van huis ga, ik vertrek nooit zonder iets leesbaars in de bagage – een boek, gewoon van papier. Wat is er fijner dan De Misantroop van Molière te lezen als je naar Parijs gaat? Hoe kom je beter in de stemming voor Londen dan door het lezen van Absolute Beginners van Colin MacInnes? Stem de leesstof af op de bestemming.

“hoe groter de cultuurschok, hoe actiever je brein gaat opereren”

Uit onderzoek blijkt dat verre reizen je het meeste opleveren. Hoe groter de cultuurschok, hoe actiever je brein gaat opereren. 

Als je niet fysiek ver reist, kun je dat wel mentaal doen. Je hoeft niet naar Osaka te vliegen, maar je kunt wel Shogun van James Clavell lezen. Meer heeft een mens niet nodig.

Zoals de Franse schrijver Stendhal, die overigens een prima roman schreef over de Chartreuse van Parma (1.169 kilometer van Utrecht), al zei: “Alleen een grote geest durft een eenvoudige stijl te hebben.”