Afvallen en ‘clean eating’: zin of onzin?

Hoewel er geen officiële definitie óf Nederlandse vertaling bestaat voor clean eating, komt het er grofweg op neer dat je clean eat als je geen bewerkte voedingsmiddelen tot je neemt.

Broccoli clean eating

Vooral binnen de sportwereld is het verlangen groot om zo gezond mogelijk te eten en alle ‘slechte’ voedingsmiddelen uit te sluiten. Hoewel er niks mis is met gezond eten, kan een obsessieve aanpak ook nadelig werken. Vooral als je aan het afvallen bent.

Afvallen = negatieve energiebalans

Om af te vallen moet je één ding doen: minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Dit heet een negatieve energiebalans. Een calorie is niks anders dan een meeteenheid en zegt dus niks over de voedingswaarden van het eten dat je binnenkrijgt. Je kunt dus afvallen door alleen maar Ben & Jerry’s te eten, zolang je maar niet teveel calorieën binnenkrijgt.

De hoeveelheid calorieën die je per dag binnen mag krijgen, heet een caloriebudget. Voor een man is dat gemiddeld 2.500 calorieën per dag. Eet je minder dan 2.500 calorieën, dan val je af. Eet je er meer, dan kom je aan. Als je onder die 2.500 calorieën blijft door 4 McDonald’s van 500 calorieën te eten: doe je ding, het vet zal alsnog van je lichaam afsmelten.

Clean eating zin of onzin

Gezond vs. langdurig volhouden

Is dit een gezonde aanpak? Nee, dat niet. Nu je dit weet, snap je wel dat het niet erg is als je binnen je caloriebudget ook af en toe ongezonde voeding tot je neemt. Sterker nog: een dieet waarin je alleen clean mag eten is bijzonder lastig vol te houden en vergroot de kans op terugval. Het alombekende jojo-effect.

Een simpele aanpak om een negatieve energiebalans vol te houden (en dus af te vallen), is door 80 procent clean te eten en 20 procent dirty. Zorg dat de 3 grote maaltijden overwegend gezond zijn en gun jezelf buiten die 3 maaltijden om iets wat je heel erg lekker vindt. Dit maakt het aanzienlijk makkelijker om een dieet vol te houden en daar op den duur zelfs een levensstijl van te maken. Het is de enige route naar succesvol afvallen.