Een glazen zwembad op 600 meter hoogte: wie durft?

Slapen op grote hoogtes is niet zo eng. Maar zwemmen in een doorzichtig zwembad dat 600 meter boven de grond hangt, dat is wat spannender.

Mensen met hoogtevrees moeten maar even iets voor zichzelf gaan doen. In een hotel slapen met een heleboel verdiepingen, terwijl je uitkijkt over – zeg een New York of Tokio – is ook al best spannend. Maar dan zit je nog ‘veilig’ in een betonnen kolos.

Spannender wordt het als je in een hotel verblijft dat is uitgehouwen in een Noorse klif. Het boetiekhotel waar wij het hier over hebben, dat de werktitel ‘Cliff Concept Boutique Hotel’ draagt, bestaat overigens nog niet. Het is een concept dat de Turkse architect Hayri Atak heeft verzonnen.

De locatie in kwestie, de Preikestolen of Prekestolen, is een klif die ruim 600 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Je vindt deze schitterende plek in in Ryfylke in het zuiden van Noorwegen, vlakbij Stavanger. De Ryfylke-route wordt ook wel één van de mooiste wegroutes van Noorwegen genoemd. Het is een gebied dat ook bekendstaat om de contrasterende views. Het brengt je namelijk zowel langs hoge kale bergen als weelderige heuvels en steile berghellingen met zicht op de diepe fjorden.

Het is de bedoeling dat dit extreme boetiekhotelconcept van Hayri Atak’s Architectural Design Studio in de zijkant van de Preikestolen-klif wordt gebouwd. Er zullen slechts negen kamers zijn. Een klif wekt natuurlijk niet echt mee als je tientallen kamers wil realiseren. Er zijn maar negen kamers omdat op deze manier elke kamer uitkijkt op de afgrond. Wel zo leuk als je ‘s ochtends wakker wordt. Maar je kunt natuurlijk ook in de zomervilla van Karl Lagerfeld slapen.

Atak raakte geïnspireerd toen een vriend hem beelden stuurde van het uitzicht vanaf de Preikestolen-klif. “Dit is vele malen spannender dan een infinity pool op een balkon of dakterras. Het hotel kun je zien als een onderdeel van of eigenlijk een uitbreiding van de klif.” Atak wil dat de ervaring van zwemmen in het zwembad met glazen bodem vergelijkbaar is met het wandelen langs de rand van de klif: spannend en avontuurlijk. Eén ding is zeker: je moet wel tegen de nodige ‘spanning en ‘avontuur’ kunnen om in dit zwembad te duiken.

Meer informatie vind je hier.