Knap uit een zakje… Zou het?

Elke dag een dosis collageenpoeder; dat zou goed zijn voor je huid, je haardos en je lijf & leden. Maar waar is dat op gebaseerd?

Om collageen kun je niet heen. De naam duikt om de haverklap op de verpakking van verzorgende producten op.

Maar wat is collageen nu precies? Het is één van de belangrijkste structurele eiwitten in het menselijk lichaam. Bijna dertig procent van het eiwitgehalte in het menselijk lichaam bestaat uit collageen. Het zit in de huid, haar en nagels. Maar ook in je botten, het bindweefsel, de pezen, bloedvaten en organen. Collageen is het cement van je huid: het zorgt voor structuur.

Bummer van moeder natuur: De productie van collageen neemt af naarmate je ouder wordt. De proces begint rond je vijfentwintigste. Het gaat om een natuurlijk verlies van circa één procent per jaar.

Zaak dus het om dat afnemende niveau aan te vullen met collageen van buitenaf.

Er zijn een aantal opties:

Er is collageen afkomstig van de vis. Deze vorm is het meest verwant aan het type collageen dat voorkomt in de menselijke huid. En er is rundercollageen dat nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft. Beiden worden gewonnen uit restproducten van de runder- en visverwerkende industrie. Ook is er plantencollageen. Dit verschilt het meest met dat van de mens en wordt gebruikt om de huid een beschermende laag te geven.

Onderzoek

Verschillende onderzoeken laten zien dat collageenpeptiden of supplementen die collageen bevatten, huidveroudering vertragen en rimpels en droogheid verminderen – of zelfs voorkomen. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat inname van drie tot tien gram collageen per dag, gedurende gemiddeld 69 dagen, de huidelasticiteit en hydratie verbetert. Klinkt goed, net wat je zegt.

Megadosis

Geen wonder dus dat collageensupplementen als paddenstoelen uit vochtige herfstgrond schieten. Deze poeders neem je ’s ochtends in met wat water – dat is alles.

Eén ervan is de DQA, Direct Beauty Booster. Deze bevat een megadosis – zes gram – aan viscollageen dat ook wel marinecollageen wordt genoemd. Een ánder belangrijk bestanddeel van deze booster – die overigens is bedacht in Zierikzee – is hyaluronzuur. Dit wordt op natuurlijke wijze door de huidcellen geproduceerd en zorgt dat je vel stevig en gezond blijft. Maar naarmate je ouder wordt – én door invloeden van buitenaf – neemt het hyaluronzuurniveau af. Wat ìs dat toch met de schepping, vraag je je af! Ook dit dient dus aangevuld te worden.

Verder zitten er in de DQA-booster ook vitamine C én nog een lading andere vitamines en essentiële mineralen in, die stuk voor stuk een positief effect hebben op je lijf.

De DQA Beautybooster wordt geleverd in praktische sachets. Elke ochtend één zo’n zakje en je bent klaar. Je bestelt een pakket hier. Een maand boosten kost je net geen negentig euro (dertig zakjes). Maar voor blijvend resultaat zul je – wellicht even slikken – ze moeten blijven innemen.