Deze geweldige bands en muzikanten komen naar Nederland

Liefhebbers van gitaren, pak de agenda er maar bij. De aankomende maanden doen een boel geweldige bands en muzikanten ons land aan.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder

Natuurlijk hebben de grootste fans van de onderstaande bands en muzikanten de data al reeds met rood omcirkeld in de agenda. Maar toch zetten wij ze even voor je op een rijtje. Of er nog tickets te koop zijn: dat durven we niet te zeggen. Maar dankzij platforms als Ticketswap, good ol’ Marktplaats en bijvoorbeeld de doorverkooptickets van Ticketmaster, kun je vaak altijd nog wel aan een kaartje komen.

Let op: sommige onderstaande namen hebben een hoog Boomer-gehalte, daar zijn wij ons terdege van bewust. Maar goed: het blijven wel epische bands en muzikanten om live te aanschouwen. En dat ze ons land aan doen is sowieso best bijzonder te noemen.

The Black Keys – 5 mei Ziggo Dome, Amsterdam

Dan Auerbach en Patrick Carney a.k.a. The Black Keys komen ein-de-lijk weer eens naar Nederland. De laatste keer dat zij op zouden treden was in februari 2015. Echter, dat concert ging niet door wegens een schouderblessure van drummer Carney. Nu komen de twee dus, na bijna tien jaar, weer eens naar Nederland. Je kunt de heren onder andere kennen van de nummers Howlin’ for You, Lonely Boy, Little Black Submarines en Gold On The Ceiling.

The Robert Cray Band – 2 en 3 juni Paradiso, Amsterdam

Good ol’ Robert Cray loopt al wel een tijdje mee. De 70-jarige bluesgitarist is misschien niet zo’n grote naam als mede blueslegendes uit zijn tijd, maar inmiddels is hij al decennia lang een grote artiest en geeft hij overal ter wereld nog steeds concerten. Zo ook in juni, als hij twee keer in het Amsterdamse Paradiso staat. Ook al zegt de naam Robert Cray je in eerste instantie niks, op zeker dat je het nummer Right next door (Because of me) kent.

AC/DC – 5 juni Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

“THUNDER!!! LALALALALAAAA”. Jazeker, de mannen van AC/DC staan op 5 juni in de Johan Cruijff ArenA en gaan het dak er ongetwijfeld vanaf blazen. De Australische band werd in 1973 opgericht door de broers Angus en Malcolm Young. Laatstgenoemde, evenals de originele leadzanger Bon Scott, zijn ons helaas ontvallen. Maar toch rocken de mannen nog steeds als vanouds! Voor Angus Young is het overigens min of meer een thuiswedstrijdje: hij heeft namelijk een Nederlandse vrouw en heeft een huis in Gelderland!

Eagles – 13 en 15 juni GelreDome, Arnhem

Wie een zwak heeft voor de Eagles gaat deze zomer vast en zeker naar Arnhem. Want op 13 en 15 juni geeft de legendarische band twee concerten in het GelreDome. Hotel California, Take it Easy, Lyin’ Eyes, One of These Nights, New Kid in Town, Heartache Tonight, Life in the Fast Lane en noem alle hits maar op. Extra tof: de mannen nemen de coole band Steely Dan mee als special guest.

Tom Morello ­– 18 juni 013 Poppodium, Tilburg

Tom Morello is één van ’s werelds allerbeste en meest innovatieve gitaristen aller tijden. Dit hoeven we gitaarliefhebbers niet uit te leggen. De beste man maakte solo furore en is bekend van bands als Audioslave, Prophets of Rage en The Nightwatchman. Maar het meest bekend is hij als leadgitarist van Rage Against the Machine. De manier waarop hij in die band gitaar speelde, haast scratchend als met vinyl op een gitaar, werd legendarisch. Tevens is hij een politiek activist die zich inzet voor de zwakkeren in onze maatschappij en studeerde hij af aan de prestigieuze Harvard Universiteit. In juni staat hij in 013 in Tilburg en dus is dit de uitgelezen mogelijkheid om deze legende live te zien!

Gary Clark Jr. – 4 juli 013 Poppodium, Tilburg

Bluesgitarist Gary Clark Jr. is ‘pas’ 40, maar werd altijd al The Future of Texas Blues genoemd. Heel erg bekend bij het grote publiek is hij misschien niet en dat is wel een beetje gek, want hij werkte al onder meer samen met Sheryl Crow, Foo Fighters, Junkie XL en Tom Morello. Ook was hij te zien en te horen in de leuke foodfilm Chef. Clark Jr. heeft inmiddels al zeven albums op zijn naam staan en vanwege zijn nieuwste werk JPEG RAW doet hij Nederland aan. Wederom heeft 013 in Tilburg de eer om hem te ontvangen.

ZZ Top – 8 juli AFAS Live, Amsterdam

Ach, de mannen van ZZ Top, wie kent ze niet?! Oorspronkelijk twee gitaristen met lange baarden (Billy Gibbons en Dusty Hill) en een drummer zonder baard en die heet weer Frank Beard. Je verzint het niet! Hill overleed in 2021 en is inmiddels vervangen door bassist Elwood Francis, die overigens wel ‘gewoon’ een baard heeft. De nummers Gimme All Your Lovin’ en Sharp Dressed Man kennen we natuurlijk allemaal, dus wordt het een heerlijk feestje in de AFAS Live in juli.

Deep Purple – 29 oktober Ziggo Dome, Amsterdam

Een andere legendarische band doet Amsterdam aan in oktober van dit jaar: Deep Purple. In 1975 werden zij in het Guinness Book of World Records opgenomen als ‘de luidste band ter wereld’ vanwege een luidruchtig concert in 1972 in het Londense Rainbow Theatre. Wereldwijd verkocht de band inmiddels meer dan 100 miljoen albums. De oorspronkelijke bezetting veranderde nog wel eens en alleen drummer Ian Paice is het enige vaste lid van de band. Anno nu zijn bassist Roger Glover en zanger Ian Gillan er wel ‘gewoon’ bij. Dat wordt dus meebrullen bij Smoke On The Water. Kleine waarschuwing: de klassieker Child In Time ontbreekt al jaren op de setlijst.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder