De fijnste stoffen voor in bed

Wil je graag een goede nachtrust, maar lig je vaak niet lekker in bed? Misschien past het beddengoed dat je hebt dan niet goed bij je. Onder de juiste stof slaap je een stuk fijner. Welke stof past goed bij jou?

bed

1// Katoen

De meeste dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen. Deze stof ademt goed en heeft een sterke vochtregulerende werking. Krijg je het ‘s nachts vaak warm? Dan is dit een fijne stof om onder te liggen. 

Andere voordelen van een katoenen dekbedovertrek zijn dat het lang mooi blijft en makkelijk te onderhouden is. Ook is het geen duur materiaal en zijn er ontzettend veel varianten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een dekbedovertrek met een mooi patroon, opvallende print of juist een variant in een neutrale kleur. 

2// Zijde

Een zijden dekbedovertrek is een wat luxer product. Het kost dus wat meer dan een dekbed van katoen. Maar je voelt wel aan het materiaal dat het om kwaliteit gaat: het is een soepele en zachte stof met een glanzende afwerking. 

Doordat zijde goed ademt, zal je onder een dekbedovertrek hiervan vooral in de warmere zomermaanden lekker slapen. Maar ook in de herfst en lente komt een zijden dekbedovertrek zeker goed van pas. 

Een ander, voor sommigen erg belangrijk, voordeel is dat zijde een antibacteriële werking heeft. Dat betekent dat het zeer geschikt is voor mensen die gauw last hebben van allergieën, zoals huisstofmijtallergie. Daarnaast is de gladde stof beter voor je haar: omdat het weinig frictie veroorzaakt en je met minder klitten in je haar wakker wordt.

3// Flanel

Flanel is een vorm van katoen die extra zacht aanvoelt. Een flanellen dekbedovertrek is wat warmer dan een zijden of katoenen variant. Daarom is het vooral een lekker dekbed om in de winter onder te slapen. Maar als je gauw zweet in je slaap, zal je zelfs in de winter flanel waarschijnlijk te warm vinden om onder te slapen. 

4// Linnen

Linnen klinkt als een zomerse stof, maar is eigenlijk net als katoen geschikt voor ieder seizoen. Een linnen dekbed is namelijk ook ademend en vochtregulerend. Linnen is bovendien een super sterke stof, tot wel drie keer sterker dan katoen! Het blijft dus lang mooi. 

Daarnaast is de productie van deze stof een stuk duurzamer dan de meeste andere materiaalsoorten. En linnen is, net als zijde, hypoallergeen.

De fijnste stof voor jou?

Onder welke stof je het fijnste slaapt, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Ook de buitentemperatuur is van invloed, want sommige materiaalsoorten zijn meer geschikt voor winters weer en andere zijn juist prettiger in de zomer. Als je een goede keuze hebt gemaakt, merk je het al gauw: je gaat veel lekkerder slapen!