Dierlijke vs plantaardige eiwitten: wat is beter?

Eiwitten vormen een essentieel onderdeel van elk sportersdieet, maar waar haal je al die eiwitten vandaan?

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Wie serieuze gewichten optilt in de sportschool, moet ook een serieus dieet aanhouden. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het herstel van weefsels in ons lichaam, evenals voor de productie van enzymen, hormonen en antilichamen. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

Hoewel ons lichaam in staat is om veel aminozuren zelf te produceren, zijn er negen essentiële aminozuren die we uit voedsel moeten halen. Deze essentiële aminozuren kunnen zowel in dierlijke als plantaardige eiwitbronnen worden gevonden, maar de verhoudingen kunnen verschillen.

Wat zijn de opties?

Het ‘dierlijke eiwitten vs plantaardige eiwitten-debat’ laait om de zoveel tijd weer op en de kernvraag is altijd hetzelfde: welke van de twee eiwitbronnen is superieur? Het antwoord is zowel kinderlijk simpel als complex.

Of je aan de plantaardige eiwitten gaat of kiest voor dierlijke eiwitten, is namelijk primair een keuze die is geankerd in je persoonlijke waarden en overtuigingen. Simpel gezegd: heb je wel of geen moeite met het eten van dierlijke producten om ethische redenen?

Wanneer je geen dierlijke producten wil nuttigen, is er – in tegenstelling tot de decennia lang heersende overtuiging – geen man overboord. Van bodybuilders tot powerlifters: topatleten die hun doelen bereiken op basis van een plantaardig dieet schieten als paddestoelen uit de grond (pun intended).

Hoewel je dus prima kracht en spieren kunt opbouwen zonder dierlijke producten te eten, zijn er wel een aantal verschillen in de twee eiwitbronnen.

Dierlijke eiwitten: voordelen en nadelen

Dierlijke eiwitten worden aangetroffen in vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Ze worden beschouwd als ‘volwaardige eiwitten’, omdat ze alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevatten. Dit maakt ze gemakkelijk opneembaar voor ons lichaam. Bovendien zijn dierlijke eiwitten rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer, zink en omega-3 vetzuren, die soms moeilijker te verkrijgen zijn uit plantaardige bronnen.

Aan de andere kant hebben dierlijke eiwitten ook nadelen. Ze kunnen verzadigd vet en cholesterol bevatten, wat kan bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Plantaardige eiwitten: voordelen en nadelen

Plantaardige eiwitten worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals bonen, linzen, erwten, soja, tofu, tempeh, noten en zaden. Hoewel sommige plantaardige eiwitten mogelijk niet alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevatten, kunnen ze nog steeds worden gecombineerd om een compleet aminozuurprofiel te bieden. Dit kan worden bereikt door verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren, zoals bonen met rijst of linzen met quinoa.

Plantaardige eiwitten hebben enkele voordelen. Ze bevatten over het algemeen minder verzadigd vet en cholesterol dan dierlijke eiwitten.

Aan jou om te bepalen welk type eiwitbron beter aansluit op je persoonlijke waarden én fitnessdoelen. Je keuze hoeft uiteraard ook niet zo zwart/wit te zijn: het combineren van beide eiwitbronnen is een prima keuze! Benieuwd hoeveel eiwitten je nou eigenlijk per dag moet eten? Het antwoord lees je hier.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg