Atmos Sfeer – Een concertzaal op wielen

Je nieuwe favoriete hi-fi vind je in een… Mercedes.

Muziek onderweg klonk nog nooit zo goed. Sinds 2021 is Mercedes-Benz hard aan het werk om hun modellen uit te rusten met Dolby Atmos. De dagen dat deze geluidskwaliteit was voorbehouden aan bioscoopzalen of complexe home cinema set-ups liggen achter ons. 

Dolby’s meest meeslepende audio-ervaring ervaar je nu ook achter het stuur. Wat is Dolby Atmos exact? Het is meer dan het bombastische geluid dat je kent uit de bioscoopzaal. Toegegeven, je hoort in een bioscoopzaal precies waar de voetstappen of explosies vandaan komen dankzij de talloze speakers en verfijnde technologie. Toch is Atmos meer. 

Muziekproducenten nemen dit concept en gaan voorbij de linker- en rechterkanalen van een typische stereo-opname. Ze kunnen het mixen naar een vrijwel oneindige ruimte, inclusief de mogelijkheid om de hoogte en positie van een geluid in een ‘koepel’ te veranderen. Dat kan een gedeelte van het nummer zijn, dus een stem, effect of instrument. Je hebt de mogelijkheid om alles onafhankelijk van elkaar te plaatsen.

Maar om het beste uit muziek via Dolby Atmos te halen, heb je een geluidssysteem nodig met veel luidsprekers die in kanalen zijn gerangschikt voor boven-, achter- en zijkanten. Natuurlijk was het al eerder mogelijk om softwarematig de illusie van diepte en positie op te roepen, maar toen we onlangs in de Mercedes EQS SUV zaten, samen met 23 (!) speakers van het Burmester 3D Surround Sound System, vonden we de set up in onze eigen woning toch ineens pijnlijk tweedimensionaal.

The Weeknd & Miles

Voor popnummers werkt het perfect. Kies voor The Weeknd en één van z’n Daft Punk-collabs en de Atmos-track omringt je, maar blijft verrassend subtiel. Het detailniveau en de ruimtelijkheid zijn opmerkelijk, zeker voor een autoradiosysteem. 

Kies je iets van Tiësto, dan heb je het perfecte testnummer om je Dolby Atmos geprepareerde Benz voor te stellen aan nieuwkomers. Dit was de meest dramatische demonstratie tot nu toe, waarbij geluiden dynamisch door de cabine wervelden. Aanrader: zet ook Kind of Blue van Miles Davis op, of een andere jazzklassieker. Dat levert iets minder bombastisch geweld op en de subwoofer hoeft zich niet al te druk te maken. 

Maar het voelt alsof je in een New Yorkse jazzclub zit – sluit even de ogen en je voelt de metro onder je voeten trillen. Op de achterbank hoor je rechts van je de drums, terwijl de trompet iets boven de bestuurder klinkt en de bassist rechtsvoor. Alsof je te midden van de muzikanten zit terwijl ze hun set spelen.

Concreet heb je het volgende nodig: een abonnement op Amazon Music of Apple Music (Sonos doet nog niet aan Dolby Atmos) en nee, niet op je telefoon. Via bluetooth werkt Atmos niet, je moet inloggen bij de respectievelijke muziekapps in de auto. En wat betreft de hardware heb je dus eh ja, een recente Mercedes nodig met het MBUX-infotainmentsysteem vanaf de tweede generatie en een Burmester audiosysteem.

Neem bijvoorbeeld de EQE, EQS (SUV’s) of de nieuwe E-Klasse. Die wilde je uiteraard sowieso al, maar nu helemaal. Bij Mercedes gaan ze zelfs nog verder, want bij de gloednieuwe CLE Cabriolet doen zelfs de voorstoelen mee. In combinatie met het Burmester 3D-surround system voorzien van twee speakers ter hoogte van de hoofdsteunen. Zie dan nog maar ’s uit die auto te komen. Je wilt niet eens meer.