Zoals Ruud Krol zie je ze niet meer. Op het veld droeg hij het shirt altijd over de broek, een statement waar je tot ver in de jaren tachtig de stijlvolle speler aan kon herkennen (Johan Neeskens, Johnny Rep, Michel Platini, Jean Tigana…).
Maar zo’n double-breasted jasje als Krol hier draagt, zo zie je ze óók niet meer. De soepel poserende mode-ontwerper Frans Molenaar heeft het aantal knopen teruggebracht tot twee om een moderne invulling te geven aan deze oubollige jasvorm. Dat lukt wonderwel, want Molenaar creëert voor Krol een slank silhouet.
De foto is uiteraard niet deze week genomen. Frans Molenaar is ons reeds in 2015 ontvallen. Ruud Krol is gelukkig nog onder ons, en nog altijd gesoigneerd als de heerlijke libero die hij met name in Napels was, waar hij naast Maradona wordt vereerd als voetbalgod.
De foto van Molenaar en Krol dateert uit 1980, maar het double-breasted jasje is weer terug. We zagen het op de catwalk bij de meeste grote modemerken.
Net als Frans Molenaar proberen ook de huidige ontwerpers het ‘oubollige’ double-breasted jasje te verjongen.
Stem revers, overhemdboord en – eventueel – stropdas op elkaar af. Geen brede revers en dun boordje.
Dat kan op veel manieren. Cabaretier Alex Klaasen zoekt het in de combinatie met een T-shirt en vlotte gympen. De opvallend vrolijke kleur helpt natuurlijk ook om de stoffigheid eruit te slijpen.
Het doet allemaal niet af aan de theatraliteit van de zweireier van Klaassen. Daar zorgt die ronkende revers wel voor. Dat is een machtige peak lapel die past bij de hoeveelheid knopen, zes in totaal (zeven, als we de binnenste knoop meetellen).
Slechts twee van de zes zichtbare knopen zijn daadwerkelijk functioneel, maar Klaasen benut alleen de bovenste, de sluitknoop. Die onderste knoop hoort open te blijven, een praktijk die ooit begon bij de Britse koning Edward VII. Die was te dik geworden om de onderste knoop te kunnen sluiten, waarna zijn entourage uit beleefdheid het voorbeeld volgde. Prima, want het komt het silhouet alleen maar ten goede. Voorkom insnoering; je bent een man, geen leverworst.