Het gif wordt altijd bepaald door de dosis. Een uitspraak die zelfs voor water geldt en dus ook voor energiedrank opgaat. Als je af en toe een blikje energiedrank wegtikt, is de impact op je gezondheid minimaal. Zowel negatief als positief, claimt de wetenschap. Hoewel er vitamines en een lange lijst aan andere ‘boosters’ worden toegevoegd aan de drankjes (bij sommige merken inclusief BCAA-Aminozuren, een bewezen nutteloos supplement voor spiergroei), en de fabrikanten claimen dat al deze ingrediënten je systeem op scherp zetten; zijn de werkelijke voordelen minimaal.
Suiker
De twee belangrijkste ingrediënten van energiedrankjes die daadwerkelijk iets in gang zetten zijn, en dit zal je niet verrassen, cafeïne en suiker. Suiker is geen monster zoals dieetgoeroes het laten lijken, maar teveel suiker kan er logischerwijs voor zorgen dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt (en dus mogelijk aankomt). Dit heet een positieve energiebalans.
De inname van suiker uit een energiedrankje is vrij nutteloos, omdat het niet gecombineerd wordt met voedingswaarde (lees: lege calorieën) zoals wel het geval is wanneer je bijvoorbeeld fruit eet. Om die reden kiezen veel sporters voor de light-versies van energiedrankjes, lees: een shot cafeïne.
Cafeïne
Cafeïne is aan alle kanten bewezen als een booster, die ook een positieve invloed kan hebben op sportprestaties. Sommige energiedrankjes bevatten 150 milligram cafeïne, wat vergelijkbaar is met drie tot vier normale koffies. Ook voor cafeïne geldt dat een overdaad schadelijk kan zijn.
Zo claimen sommige wetenschappers dan een volwassen persoon niet meer dan 400 milligram aan cafeïne per dag zou moeten consumeren, een advies dat is overgnomen door het Nederlandse Voedingscentrum. Een hoeveelheid die met 3 blikjes energiedrank al bereikt kan worden. Vooral in combinatie met drank kan een te hoge dosis cafeïne zorgen dat je onwel wordt.
Een dodelijks dosis cafeïne ligt rond de 10 gram, oftewel: 50 tot 60 blikjes energiedrank. Om die hoeveelheid binnen te krijgen, moet je serieus je best doen.