Weet je eigenlijk wel hoe je je in 2023 hoort te gedragen?

Dit zijn de moderne etiquette-regels die gelden anno 2023.

In de afgelopen 3 jaar is er — mededankzij corona — veel veranderd. We hebben potjandikkie een jaar lang thuis gezeten, er is oorlog gaande in Europa en de inflatie stijgt de pan uit. Daarom publiceerde lifestylemagazine The Cut een lijst met moderne etiquette regels, die van toepassing zijn in de samenleving van 2023. De lijst betreft 194 leidende omgangsregels over daten, het internet, vriendschappen, collega’s, vreemdelingen en meer. Wij hebben de beste 23 etiquettes voor je uitgezocht.

23 etiquette voor 2023

Als iemand terloops aan je vraagt hoe het met je gaat, dan zeg je: “Goed!” Niet beginnen over ‘de rare tijd waar we in leven’, en hoe je gemoedstand daarop reageert.

Eigenlijk is het hartstikke prima om het over het weer te hebben.

Als iemand je een verhaal vertelt dat je al eerder hebt gehoord, dan heb je 2 seconden om dit te melden. Onderbreek binnen 2 seconden met: “Oh mijn god, dat was hilarisch” of “Ongelofelijk — dat heb je verteld”. Ben je in een groep? Dan luister je sowieso geëngageerd naar het verhaal.

Beschrijf geen TikToks. Dat is nog saaier dan het beschrijven van wat je vannacht hebt gedroomd.

Vraag nooit aan iemand ‘waar diegene vandaan komt’ als je diens etniciteit wil weten.

Het is oké om aan iemand te vragen hoe je diens naam uitspreekt.

Het is algemeen geaccepteerd om een leugen te vertellen als je een drankjes-date wil ontvluchten.

Als je al veel hebt gepraat tijdens een date, vraag jezelf dan even af: Wanneer heb ik voor het laatst een vraag gesteld?

Beantwoord een compliment nooit met een compliment.

Als er een ander mens bij is, dan praat je niet tegen je huisdier met het stemmetje dat je gebruikt als je alleen met ‘m bent.

Tijdens een date moeten alle aanwezigen beleeft aandringen op het betalen van de rekening. Of tenminste, bij een eerste (hetero-)date behoort de man de rekening op zich te nemen.

Het is oké om iemand te ghosten na de eerste date. Maar: als je iemand ghost, dan moet je ook voor eeuwig wegblijven.

Als je een datende volwassene bent, dan moet je glijmiddel in je bezit hebben. Maakt niet uit welk gender je bent of welke seksuele orientatie je hebt.

Refereer nooit naar een groep vrouwen als ‘dames’.

Als je burger op een salade begint te lijken, dan heb je bij je bestelling om te veel modificaties gevraagd. Of je zit in een heel verkeerde burgerbar.

Als je een verjaardagstrip of destination wedding plant, dan moet je er luid en duidelijk bij vermelden dat men zich niet verplicht hoeft te voelen om te komen.

Wanneer je een avond met je vrienden inplant, kan je zonder zorgen aangeven dat de partners niet meemogen.

Het is netjes om je camera aan te hebben staan tijdens een Zoom of Teams meeting.

Negeer je collega’s in de metro en de trein. Na een lange dag — of met een lange dag in het vooruitzicht — willen we allemaal een moment voor onszelf.

Het is prima om COVID te gebruiken om ergens onderuit te komen. Dan hebben we er toch nog iets positiefs aan overgehouden.

Het is geen probleem om door iemands beeld te lopen (op straat).

Na 72 uur krijg je Whatsappbericht-amnesty. Oftewel: na zoveel uur hoef je de oude berichtjes niet te erkennen als je weer contact wil opnemen.

Het is nooit te laat om iemand condoleances te wensen.