De shirts van Euro 2024: Frankrijk staat al 1-0 voor

Met minder dan drie maanden tot het EK van 2024 in Duitsland aftrapt, nemen wij alvast de mooiste vijf tenues onder de loep.

Van 14 juni tot en met 14 juli (schitterende getallen, Johan zou er blij mee geweest zijn!) wordt het EK 2024, of officieel: UEFA Euro 2024, gespeeld. Duitsland is het gastland en er wordt gespeeld in de steden Berlijn, München, Keulen, Dortmund, Gelsenkirchen, Leipzig, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt en Düsseldorf.

Vooral aan Hamburg heeft Oranje goede herinneringen. Op 21 juni 1988 won Nederland daar van West-Duitsland met 2-1 (dankzij dat glij-doelpunt van Marco van Basten!) en bereikte Oranje de finale van Euro 88. “Het Volksparkstadion is van Oranje!”, aldus Evert ten Napel. Ook aan Berlijn heeft het Nederlands elftal goede herinneringen, want daar werd de enige trofee in de geschiedenis van Nederland gewonnen door de USSR met 2-0 te verslaan.

Maar goed: terug naar 2024. De presentaties van de landenshirts zijn altijd kind of a big deal. De leveranciers pakken uit met flitsende campagnes en fraaie foto’s om de nieuwe shirts officieel aan het grote publiek te tonen. En met leveranciers bedoelen wij Nike en Adidas, want deze twee grootmachten kleden deze zomer bijna het volledige deelnemersveld in Duitsland. Eerder al schreven wij over klassieke voetbalshirts, maar nu hebben wij de vijf mooist en meest opvallende voor je geselecteerd die we op Euro 2024 zullen tegenkomen.

Les Bleus

We beginnen meteen maar met, volgens ons, de absolute winnaar: Frankrijk. Zowel het thuis- als uittenue van Les Bleus voor het eindtoernooi in Duitsland is magnifique. Het thuistenue is schitterend blauw met een blauw-wit-rood kraagje en op de borst prijkt een enorme haan. Dit doet denken aan shirts van midden vorige eeuw toen hun nationale symbool ook een flink groot deel van het shirt innam. Het uittenue is bijkans nog mooier. Een wit shirt met blauwe verticale strepen die langzaam overlopen in rode strepen. En ook hier weer die enorme coq.

Kuifje en De Belgen

Ook onze Zuiderburen dragen dit eindtoernooi een shirt met retro-vibes. Hun uittenue is namelijk gebaseerd op niemand minder dan Tintin of Kuifje. Blauwe top, bruine broek. Het tenue is een ode aan cartoonist en Kuifje-creator Hergé. Het moet gezegd: een gewaagde keus, maar het pakt geweldig uit.

Duitsland

Tja, hate it or love it, maar het Duitse tricot is natuurlijk ook eigenlijk altijd wel een schitterend exemplaar. Of het nu het tenue uit 1988, 1990, 1994 of 2022 is: het is altijd goed. Ook in 2024 zullen onze Oosterburen er piekfijn bijlopen. Het thuistenue is traditioneel wit, met het zwart/rood/goud van de nationale vlag deze keer over de schouders in de vorm van een adelaarsvleugel. Het uittenue daarentegen springt wat meer in het oog. Deze is namelijk felroze en ‘paarsig’ en daarvoor is speciaal gekozen om de nieuwe generatie Duitse voetbalfans en de diversiteit van het land te weerspiegelen. Gewaagd!

The Three Lions

Ook The Three Lions gooien het eens over een totaal andere boeg voor hun uittenue en mixen het verleden met het heden. De blauwe en rode uittenues van weleer komen samen in dit tricot dat, uiteraard dan, paars is. Erg opvallend voor een van huis uit zeer traditioneel land als Engeland, waarvan het uittenue bijna altijd rood of blauw is. Op de zijkant van het shirt zien we ook zeven verschillende kleuren in diverse vormen als speels toevoeginkje.

HUP HOLLAND HUP!

Italië, Spanje, Portugal en Wales: stuk voor stuk mooie tenues. Maar uiteraard benoemen we hier ook Ons Eigen Oranje-shirt als één van de mooiste Euro 2024-shirts. Want ja: Oranje is en blijft Oranje: opvallend en hopelijk weer succesvol in Duitsland.

Bondscoach Ronald Koeman reikte het eerste exemplaar in een mooi filmpje al uit aan Frenkie de Jong, zoals je hieronder kunt zien. De boodschap van de makers is duidelijk: de link met het succesvolle toernooi in 1988 en een daar excellerende Ronald Koeman is gelegd…