Throwback: heerlijk iconische voetbalshirts uit de 90’s

Voetbalshirts zijn hotter dan ooit. Een bruised banana shirt anyone?

Anno 2023 ‘zomaar’ een voetbalshirt dragen als kledingstuk, kan gewoon. Dat is allang niet meer enkel toebedeeld aan liefhebbers van ‘het spelletje’ of supporters die een voetbalwedstrijd bezoeken. Mensen die in een recenter verleden een voetbaltricot droegen werden vaak gezien als aso’s – no offense – of het waren Engelsen.

Vooral op vakantie in, noem maar een willekeurig Europees land, kwam je vaak hele Engelse families tegen. Allemaal in een shirt gehuld van een Liverpool, Manchester City of Chelsea. De afgelopen jaren heeft sportkleding, of athleisure, natuurlijk een plekje vergaard in het hedendaagse straatbeeld en ook de high fashion modewereld.

En aangezien de hele nineties look sowieso weer helemaal in is, kunnen we dit modebeeld anno 2023 net zo goed even combineren met wat voetbalnostalgia. De voetbalshirts in de nineties waren namelijk een walhalla voor liefhebbers van kleur (sommige combinaties, WTF!) en een oversized fit. Daar komt bij: sommige shirtreclame was oprecht cool en tricots waren niet volgeplakt. Shirts in de nineties waren niet zo clean en maagdelijk als vroeger, oké. Maar NINTENDO op de borst is wel wat toffer dan een online gokhuis. Mocht je geïnteresseerd zijn in shirts van weleer, kijk dan bijvoorbeeld eens hier, hier of hier. We zetten enkele heerlijk nostalgische shirts voor je op een rij.

Parma AC 1998-1999

Wat. Een. Team. Ga maar na: Gianluigi Buffon, Faustino Asprilla, Dino Baggio, Juan Sebastián Verón, Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Enrico Chiesa en welja, ook nog Hernán Crespo. Parma AC finishte in het seizoen 98-99 ‘slechts’ vierde in de Serie A, maar won wel de Coppa Italia en de UEFA Cup. De felgeelblauwe horizontale strepen, Parmalat als sponsor, plus die rare ster van het merk in het midden van het shirt en dat schitterende logo. Een geweldig shirt.

Frankrijk 1998

In 1998 werd het WK voetbal in Frankrijk georganiseerd en zoals vaker greep het thuisland de cup. Overigens niet zo heel gek, want Frankrijk piekte onder leiding van Zinédine ‘Zizou’ Zidane op het juiste moment. En bovendien had de ploeg andere sterren als Youri Djorkaeff, Lillian Thuram, Marcel Desailly, Bixente Lizarazu, Laurent Blanc, Emmanuel Petit en Didier Deschamps. Het blauwe, rugby-achtige shirt met de opvallende horizontale rode streep in combinatie met nummer ‘10’ van Zidane maken dit een episch shirt.

Fiorentina 1998-1999

Weer een Italiaans shirt? Jazeker. Italië blijft een land van de mode, hè. Maar dit is niet zomaar een shirt. In het seizoen 98-99 leek Fiorentina lange tijd de grote favoriet voor de Scudetto. Van speelronde 1 tot en met 22, was de ploeg van legende Giovanni Trappatoni koploper. Totdat de ploeg opeens punten ging morsen en ze uiteindelijk genoegen moesten nemen met een derde plek. Grote sterren waren onder anderen Rui Costa, Francesco Toldo en Edmundo. Maar de absolute smaakmaker van Gabriel ‘Batigol’ Batistuta. Op het geweldige paarse shirt van Fiorentina prijkte een van de tofste shirtsponsors ooit: NINTENDO.

Blackburn Rovers 1994-1995

Ah, het Blackburn Rovers van Alan Shearer. Wat een heerlijk team en wat een heerlijk shirt. Anno 2023 vecht de ploeg om terug te keren in de Premier League, maar mid-nineties was Blackburn een geoliede machine. Alles in die ploeg van coach Kenny Dalglish draaide om goaltjesdief Shearer, die dat seizoen 34 goals van de in totaal 80 doelpunten maakte. Het blauw-wit met McEwans’s Lager – een biersponsor kon toen gewoon nog – en die enorme kraag: dit shirt mag niet ontbreken op deze lijst.

Kroatië 1996

Joegoslavië was verscheurd door de burgeroorlog, maar in 1996 liet Kroatië zien hoeveel talent het in de ploeg had. Onder leiding van superster Davor Suker plaatste Kroatië zich voor het eerst voor een eindtoernooi. In de kwartfinale waren onze Oosterburen helaas te sterk voor Suker en de zijnen. Maar het shirt zal altijd de boeken in gaan als één van de meest bijzondere ooit. Het Kroatische tricot werd gekscherend weleens een theedoek genoemd, vanwege het geblokte rood-wit. Maar wat een geweldig shirt is dit en meteen denken we nog even terug aan Suker – die anno nu nog steeds Kroatisch topscorer aller tijden is – en zijn magische linker.

Ajax 1994-1995

Hate them or love them, maar het Ajax van Louis van Gaal speelde in de nineties iedere topclub op een hoopje. De UEFA Cupwinst in 1992 was geen uitzondering, want op 24 mei 1995 wonnen de Amsterdammers door het puntertje van Patrick Kluivert met 1-0 van AC Milan. Het uitshirt van dat seizoen werd zodoende iconisch. De mengelmoes van donkerblauw/fuchsia/paars/rood – of hoe noemen we deze kleurencombi  precies? – staat voor altijd in de annalen.

Arsenal 1991-1993

Arsenal speelde in de seizoenen 91-92 en 92-93 ‘gewoon’ met hetzelfde uitshirt. Het waren tijden dat clubs niet 23 verschillende wedstrijdshirts en/of limited editions per seizoen lanceerden of spitsen hun eigen op maat gemaakte sneakers hadden… De bijzondere combi van geel, zwart en rood werd ook wel het bruised banana shirt genoemd! Wat ons betreft een perfecte en uitstekende omschrijving. Ondanks de aanwezigheid van legende Ian Wright was Arsenal toen nog wel boring Arsenal en ging het pas swingen toen Arsène Wenger in 1996 werd aangesteld. We weten allemaal hoe dat afliep…