Waar je het tot een decennia geleden moest doen met een AA’tje en een banaan voor, na of tijdens een training, word je nu platgebombardeerd met talloze (nutteloze) supplementen en slim aangeprezen energierepen.
Ook supermarkten spelen massaal in op fitness- en voedingshypes. De woorden ‘health’ en ‘protein’ vliegen om je oren en de ene verpakking ziet er nog spannender uit dan de ander. Kies je voor één van deze ‘supergezonde’ producten, dan reken je de hoofdprijs af bij de kassa.
Energierepen spannen de kroon. Voor een reep die je in twee happen weg kauwt, betaal je met gemak 2,50 euro of meer. Wat eet je nou eigenlijk? En wat is het nut van deze prijzige energierepen?
1. Calorieën is energie
Allereerst is het goed om te weten dat een calorie een meetwaarde is voor een bepaalde hoeveelheid energie in voeding. Elk voedingsmiddel dat calorieën bevat, voorziet ons van energie. Wat je als fabrikant in een energiebar stopt maakt dus niet uit, zolang het je maar voorziet van energie. Al pers je drie donuts tot een reep, dan nog mag het een energiebar heten. Ook een Mars, Twix of KitKat zou door kunnen gaan als energiereep. Of dergelijke energierepen ook een hoge voedingswaarde bevatten en op de juiste manier energie afgeven, is nog maar de vraag.
2. Suiker!!!
De eerste energierepen werden ontwikkeld om duursporters te voorzien van energie tijdens een lange race, zoals een marathon. Wat zorgt voor een snelle energiestoot? Suiker! Die eerste energierepen zaten daarom ramvol met suiker en ook vandaag de dag vind je in menig energiereep veel suiker. Vraag je dus ten zeerste af waar je de energiereep voor gebruikt.
3. Het doel van een energiereep
Er zijn grofweg drie soorten energierepen te onderscheiden:
- Energierepen met een hoge koolhydraatwaarde, voor duursporters
- Eiwitrepen met minder hoge koolhydraatwaardes en meer eiwitten, voor krachtsporters
- 40-30-30-repen met een vergelijkbare macroverdeling als een gebalanceerd dieet (koolhydraten, vetten, eiwitten). Dit type reep zou je als een snelle maaltijdvervanger kunnen inzetten
Het grootste gevaar van energierepen schuilt hem in het idee dat ze per definitie een toegevoegde waarde vormen in een dieet. Niks is minder waar: de meeste energierepen bevatten torenhoge caloriewaarden en voegen weinig toe aan een gebalanceerd dieet.
Kies daarom alleen voor een energiereep als je ook daadwerkelijk een duursport uitvoert. Een eiwitreep heeft alleen nut als je spiermassa wil kweken en op een snelle manier eiwitten tot je wil nemen omdat je een hoog eiwitquotum wil halen, iets dat je prima kunt oplossen met een paar aanpassingen binnen je bestaande dieet. 40-30-30-repen kunnen nut hebben als je geen kans ziet om voor of na het sporten een maaltijd te nuttigen, maar zijn geen structurele maaltijdvervangers. Weet dus wat je eet en laat je niet in de maling nemen door slimme marketeers!