Eindelijk een volledige trailer van Michael Mann’s ‘Ferrari’

Adam Driver met Italiaans accent en dito stijl, snelle auto’s en een typische Michael Mann-flair. Hoe overtuigend wil je het hebben?

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Sinds 1991 is Michael Mann al bezig om het verhaal van Enzo Ferrari en zijn legendarische automerk te verfilmen. Het is eindelijk zover, want vanaf 25 januari 2024 draait hij in de Nederlandse bioscopen.

Als je niet kunt wachten, zoals ondergetekende, dan kun je van 26 oktober tot en met 5 november terecht in Leiden tijdens het Leiden International Film Festival. Daar is de film al een paar keer te zien tijdens een preview.

Adam Driver speelt Enzo Ferrari, die na House Of Gucci uit 2021 nog steeds met een Italiaans accent spreekt. Ferrari, ex-coureur en oprichter van het legendarische automerk, staat op de rand van een faillissement en een wankel huwelijk met Laura (Penélope Cruz). Om Ferrari te redden moet hij de legendarische Mille Miglia winnen, een race van 1.000 mijl door Italië; van Brescia naar Rome en weer terug.

De film speelt zich af rond de Mille Miglia uit 1957, die dodelijk zou worden en een cruciaal moment bleek te zijn. Niet alleen in het leven van Ferrari, maar ook in de geschiedenis van het bedrijf dat hij had opgebouwd om zijn naam te dragen. In de film zullen ook Jack O’Connell, Sarah Gadon, Gabriel Leone als Alfonso de Portago en Erik Haugen als Portago’s navigator Edmund Nelson te zien zijn. De Portago en Nelson behoorden tot de doden tijdens de Mille Miglia van 1957.

No-Brainer

Er was even een zijspoor waar Sydney Pollack zou regisseren en Al Pacino de rol van Enzo voor z’n rekening nam, maar gebrekkige financiën hielden dat tegen. Michael Mann kwam in 2010 weer aan boord met Christian Bale in de hoofdrol, voordat Bale in 2016 uitstapte vanwege gezondheidsredenen. Hij wilde in korte tijd veel aankomen en dat werd afgeraden. Hugh Jackman was ook even in de picture, maar toen de financiering zo’n twee jaar geleden eindelijk rondkwam – van $95 miljoen – zien we de volgende cast: Adam Driver als Enzo Ferrari, Penélope Cruz als zijn vrouw Laura, Shailene Woodley als Ferrari’s minnaar Lina Lardi en Patrick Dempsey als autocoureur Piero Taruffi.

Omdat Ferrari een onafhankelijke film is, mag de cast en crew de film promoten tijdens het Filmfestival van Venetië. Daar spraken Michael Mann en Adam Driver over de film tijdens een persconferentie:

“Als een personage zo dynamisch en opera-achtig is als Ferrari, geldt dat hoe specifieker je in de man verdiept, hoe universeler hij wordt,” vertelt Michael Mann. Waar Adam Driver aan toevoegde: “Wat mij vooral boeide is dat hij erg gedreven werd door verdriet na de dood van zijn zoon. En werken met Michael Mann is natuurlijk een no-brainer.”

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels