De blauwste geur voor Blue Monday

Maandag 16 januari was het de deprimerendste dag van het jaar. Deze geur past er perfect bij. Qua kleur dan, hè?

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Maandag 16 januari 2023 was het Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. De term is afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’, waarmee een  neerslachtige, sombere, depri stemming wordt bedoeld.

Dat de kleur blauw met somberheid wordt geassocieerd is afkomstig uit de scheepvaart. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band en een blauwe vlag die werd gehesen, lieten bij thuiskomst zien dat men in de rouw was, ofwel de ‘blues’ had.

Black & blue

De bedenker van Blue Monday – ook wel zwarte maandag genoemd – is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij kwam in 2005 met een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens inmiddels mislukt zijn (maar ze desondanks toch vast blijken te zitten aan dat fitnessabonnement) en de zomervakanties nog ver weg lijken.

Daarnaast zijn de dagen nog donker, nat en koud én is de maandag als eerste dag van de werkweek er voor veel mensen sowieso één met hobbels.

Welles, nietes

Bij een blauwe maandag hoort een blauw parfum. En blauwer dan onderstaande van Histoire de Parfums wordt het echt niet. Desondanks is de geur This Is Not A Blue Bottle genoemd – een speelse verwijzing naar het werk van de Belgische surrealistische schilder René Margritte met de naam Ceci n’est pas une pipe uit 1920. Meer over Margritte en zijn non-pijp vind je hier.

This Is Not A Blue Bottle is een ambergeur die werd uitgebracht in 2015. De geur is gemaakt door Gerald Ghislain en Julien Rasquinet. Je ruikt onder meer sinaasappel,  geranium, muskus, patchoeli en amber. Het is geen allemansvriend, maar geef ‘m wat tijd en je gaat hem zeker waarderen. Inmiddels is er een hele serie geuren onder dezelfde vlag uitgebracht. Je vindt de geur en de rest van de collectie onder meer bij parfumerie Celeste in Den Haag.  

Tip:

Gevoelig voor Blue Monday?  Dan wil dit nummer nog wel eens wonderen verrichten. Of anders deze onbedoeld hilarische live versie wel. Of deze kekke mix.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie