Dit is de geur van het discotijdperk

Het is giswerk, maar we schatten zo in dat de geur die in Studio 54 in New York hing een mengeling was van zweet, haarspray, champagne, poppers en dit parfum…

Halston, het modemerk van Roy Halston Frowick, was in de jaren zeventig op het hoogtepunt. De schijnbaar eenvoudige maar soepel vallende jurken uit luxe materialen deden het uitzonderlijk goed in het discotijdperk. Talloze Amerikaanse vrouwen wilden zich dolgraag in zijn sensuele creaties hullen.

Halston tussen Elizabeth Taylor en Betty Ford in

Halston maakte graag en actief deel uit van de jet set en had veel beroemde vriendinnen waaronder Liza Minelli, Elizabeth Taylor, Lauren Hutton en Bianca Jagger met wie hij – vaak in het gezelschap van Andy Warhol – avond aan avond in Studio 54 rondhing.

Partytime met Bianca Jagger en Andy Warhol

Het is niet al te best afgelopen met de ontwerper. Hij overleed in 1990 op 57-jarige leeftijd, nadat hij tien jaar eerder uit zijn eigen bedrijf was geknikkerd.

Netflix

Glamour, coke, seks, mode, tragiek…uiteraard spreekt zijn levensverhaal erg tot de verbeelding. Vorig verscheen er dan ook een prima Netflix-serie over Halston waarin Ewan McGregor de hoofdrol speelde.

Bianca Jagger, Halston, Martha Graham en Lauren Hutton hebben zin in een feestje

Ook in de recente Netflix-serie The Andy Warhol Diaries duikt Halston op, en krijg je een goed beeld van het decadente New York in de jaren 70.

Halston naast seventies icoon Bianca Jagger

Geuren

Bij een succesvol modemerk horen uiteraard parfums. Voor mannen kwam hij in 1974 met de geur Halston Z-14. Een warme, kruidige geur met onder meer ceder, leer en eikenmos. Twee jaar later introduceerde hij Halston 1-12, een wat groener parfum.

Geheel in stijl met de jaren zeventig zijn het krachtige, originele geuren die lang blijven hangen. Beide geuren zijn nog steeds verkrijgbaar, zij het dat de samenstelling wat is aangepast. Vooral Z-14 is nog steeds de moeite waard als je van een brutaal jaren zeventig randje houdt.

En nog meer goed nieuws; de geuren zijn nu uiterst betaalbaar. Een beetje surfen op internet en je vindt al een kloeke fles van 125 ml voor net wat meer dan twee tientjes.