Dit megajacht van 110 meter is geïnspireerd op een zwart gat

Zelfs de duurste en meest veelzijdige mega- en superjachten zijn geïnspireerd door de natuur. In dit specifieke geval is de inspiratiebron vreemdgenoeg: een zwart gat. Klinkt apart, de realisatie is echter verbluffend.

Het Zion concept is een megajacht van 360 voet (ofwel 110 meter), geïnspireerd door zwarte gaten. Het gloednieuwe concept van Bhushan Powar Design spreekt tot de verbeelding, maar het ontbreekt aan niets als het gaat om prestaties en de meest luxueuze voorzieningen.

Maar zoals bij wel meer van dit soort verleidelijke schepen bestaat Zion in werkelijkheid niet. Althans, voorlopig niet. Bhushan Powar Design is een prijswinnende ontwerpstudio voor luxe jachten in India en heeft met eerdere concepten al indruk gemaakt in dit marktsegment.

Inktvisachtig

Ze zijn opgericht in 2019 en een bekroond ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van architecturale concepten, jachten en motorfietsen. BPD vertegenwoordigt India’s eerste en enige ontwerpstudio voor luxe jachten en wordt gerund door een team van jonge mensen die niet bang zijn om risico’s te nemen of buiten de gebaande paden te denken – een feit dat wordt bewezen door het nieuwste project.

De onderste helft van het megajacht is beïnvloed door moderne militaire vaartuigen, terwijl het bovenste gedeelte van het 110 meter lange schip een gigantisch inktvisachtig split-level ontwerp heeft met een verborgen stuurhuis aan de voorkant, een open dek met uitzicht op een ‘strandclub’ aan de achtersteven.

Beachclub

Met daarbij een groot, bolvormig glazen observatiedek met meerdere verdiepingen dat midscheeps zit en is geïnspireerd op een zwart gat. Het bovendek van het jacht is toegankelijk via een glazen kolomlift en heeft ook een helikopterplatform, een zwembad met glazen bodem en een grote eetzaal, terwijl het benedendek een fitnessruimte, een tuin, een uitbreidbare strandclub en een enorme garage voor het onderbrengen van tenders, jetski’s en ander speelgoed.

Naast de sferische glazen observatieruimte is de binnenkant van het schip net zo goed ingericht, met ruimte voor maximaal 20 gasten dankzij tien royale passagiershutten plus accommodatie voor net zoveel personeel en bemanning.

Megajacht-concepten zijn vaak beginnende dromen die alleen de algemene styling van een voorgesteld schip laten zien. Zion is niet anders. Mocht er belangstelling voor het project zijn, dan zou Bhushan Powar Design het verder kunnen ontwikkelen met behulp van een scheepswerf. Want zaken zoals aandrijving, snelheid en actieradius zijn nog niet bekend.

Beeld: Bhushan Powar Design