De onverwachte ode: Porsche Carrera 5621

In de jaren 70 was deze zonnebril futuristisch; nu is hij een vintage verzamelexemplaar.

Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg

Ferdinand Alexander Porsche, de man die ons de Porsche 911 gaf, opende in 1972 een ontwerpstudio onder de naam Studio A. F. Porsche. In deze designstudio werden geen auto’s ontworpen, maar accessoires voor de man zoals horloges en pennen. 

Twee jaar na de opening ging Porsche een samenwerking aan met Carrera, een oorspronkelijk Oostenrijks brillenmerk (sinds 1956) dat succesvol skibrillen produceerde. De samenwerking leidde tot een serie zonnebrillen die je de succesvolste van alle Porsche-accessoires zou kunnen noemen.

De Porsche Carrera is een variatie op de legendarische Ray Ban Aviator. Het grootste verschil tussen beiden: de Porsche Carrera heeft een dichte brug. 

Er verschenen verschillende modellen; de Porsche Carrera met nummer 5620 werd waarschijnlijk het populairste. Je kent deze bril van Miles Davis, maar ook van bijvoorbeeld Lady Gaga, die een vintage exemplaar op de kop wist te tikken. Je herkent in de 5620 ook duidelijk de skibrillenachtergrond van Carrera.

De Newyorkse rapper Kool Moe Dee, die in Nederland een hit scoorde met Go see the doctor in 1986, maakte van de Porsche Carrera 5620 zijn handelsmerk en introduceerde het merk op die manier in de hiphopwereld. Daar veroverde de bril een plaats naast de populaire Cazal-brillen (die met de hoekige zwarte monturen).

De 5620 werd opgevolgd door een model met – niet verrassend – nummer 5621. Eddie Murphy draagt zo’n Porsche Carrera 5621 in Beverly Hills Cop, de vermakelijk filmhit uit 1984.

Het daaropvolgende model, de Porsche Carrea 5622, werd gedragen door Al Pacino als Tony Montana in Scarface, die andere filmklassieker uit de jaren tachtig.

Porsche ontwerpt nog altijd zonnebrillen, maar voor de echte 5620, 5621 en 5622 moet je de vintage markt op. Daar kun je voor een paar honderd euro nog fraaie exemplaren vinden.

Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg