Lekker, je ruikt naar drank!

Ruiken naar sterke drank mag. En hoe. Givenchy introduceert met Gentleman Réserve Privée hun eerste geur met een sterke whisky-link.

givenchy geur gentleman reserve privee

Naar drank ruiken, nu is dat nog een vrij bizar compliment, maar dat kan snel veranderen. In opkomst zijn namelijk boozy geuren. Dit zijn parfums die een link hebben met sterke drank. 

Het is vooral whisky dat een snaar raakt bij ‘neuzen’, zoals parfummakers in vakjargon worden genoemd. Dé geur met een whisky-link is Gentleman Réserve Privée van Givenchy.

mode ontwerper hubert de givenchy parijs sixties couture
Mode-ontwerper Hubert de Givenchy voor aanvang van een show in 1969.

Givenchy, het mode- en geurenconcern dat de geur op de markt brengt, laat trots weten dat deze eau de parfum tot stand is gekomen in samenwerking met een Schots whiskyhuis.

Zo’n samenwerking hoef je niet al te letterlijk of zelfs serieus te nemen. Een geur wordt namelijk niet tussen opeengestapelde oude whiskyvaten gebrouwen, maar ontstaat in het hoofd én in het laboratorium van de maker. Het creëren van een parfum is vooral een scheikundig proces. 

Het creëren van een parfum is vooral een scheikundig proces

Single malt 

Vreemd genoeg is het niet mogelijk de geur van whisky rechtstreeks over te hevelen naar een parfum. Ruikt een geur alsof er daadwerkelijk een glas single malt vóór je op tafel staat, dan ben je gefopt. Er zijn dan andere geurstoffen gecombineerd, zoals extract van eikenhout en rokerige noten. Samen leiden deze ingrediënten je reukorgaan zo om de tuin dat je gelooft dat het daadwerkelijk om whisky gaat.   

Dit is de ultieme brommer & whisky pairing.

Wel kan één bepaald molecuul uit whisky gebruikt worden in een geur. Het gaat om whiskylactose. Maar ook dit geeft een geur geen uitgesproken whiskyassociatie. Het zorgt hooguit voor een romig effect in een parfum.

Viriel

Givenchy heeft een gedegen reputatie als het gaat om mannengeuren. Dat begon met de introductie van de originele Gentleman geur in 1974, toen nog met Hubert de Givenchy aan de leiding. Deze viriele geurbom werd een groot commercieel succes en groeide uit tot een onvervalste klassieker.

In 2017 kwam er een nieuwe, minder heftige versie van op de markt. Daarna volgden nog wat bravere varianten als Intense, Boisée, Only en Absolute. Nu is er dus Gentleman Réserve Privée (60 ml, €84). Voor jou als je van warm, chique en een tikje zoet houdt.