De klassiekste geurbom komt uit deze herenmodezaak

In Oostenrijk werd in 1920 de eerste geur speciaal voor mannen ontwikkeld. En die is nog steeds verkrijgbaar.

Er komt echt meer uit Oostenrijk dan Sachertaart, Falco en de Weense wals… Ook de klassieke mannengeur Knize Ten is een Oostenrijks product dat wereldwijd bekend is geworden. Al valt uitgerekend in Nederland de bekendheid tegen.

Daar gaan we uiteraard wat aan doen. Daarom:

Knize Ten in 10 feiten

De geur is ontwikkeld door het Weense kleermakershuis Knize. Ze begonnen in 1858 met het maken van pakken, shirts en stropdassen. Vanaf 1888 gingen ze ook voor de keizer werken.

Ook Maurice Chevalier was vaste klant bij Knize. Foto uit 1959.

De winkel bestaat nog steeds: hij ligt in het centrum van Wenen tegen de luxe winkelwijk Das Goldene Viereck aan. Knize is nog altijd de meest gerenommeerde herenkledingzaak in Wenen.

Het interieur is ontworpen door de bekende Weense architect Adolf Loos. De werkzaamheden duurden van 1910 tot 1913.

Het interieur van de winkel is tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd. Neem geruist een kijkje als je in de buurt bent, aan toeristen zijn ze inmiddels wel gewend.

Het interieur ontworpen door Adolf Loos in 1910 is nagenoeg onveranderd.

In 1920 kwamen ze met Knize Ten. Dit is de allereerste geur wereldwijd die speciaal voor mannen is ontwikkeld. Daarvoor waren parfums vooral uniseks.

Knize Ten is nog steeds verkrijgbaar en de samenstelling is zoveel mogelijk hetzelfde gelaten. De geur is geen allemansvriend. Het is een krachtig parfum met heftige ingrediënten als leer, muskus, amber, tabak en patchoeli.

Je waant je in een Weense mannenclub in de jaren twintig. Ook houdt de geur onwaarschijnlijk lang!

De geurbom is niet geschikt voor tere neuzen, Omdat ‘ie zo heftig is blijkt Knize Ten meer passend bij het najaar en de winter.

Doe je collega’s, je date en medemens een plezier en draag de geur niet naar kantoor. Of naar een restaurant. Meer geuretiquetteregels vind je hier.

In de loop der jaren zijn er minder heftige varianten op Knize Ten verschenen, waaronder Knize Two, Knize Forest en Knize Ten Golden Edition.