10 dingen die je nog niet wist over gin 

Vooral nummer 5 is wederom verrassend.

1/ Wij waren het eerst 

Gin mag dan de nationale drank van de Britten zijn, het is van origine een Nederlandse vondst. De Britten ontdekten de jenever terwijl ze aan onze zijde vochten in de Tachtigjarige oorlog, en brachten het vervolgens naar Engeland. De Londense gin werd zo’n anderhalve eeuw later bedacht. 

2/ De term Dutch Courage werd toen verzonnen 

De Britten die aan Nederlandse zijde vochten, vonden de Hollanders wel heel moedig na inname van hun wonderdrankje. De overmoed waarmee ze daarna het strijdveld betraden, werd zodoende omgedoopt in Dutch Courage. Die term voor moedige zatlappen, bestaat nog steeds. 

3/ Franciscus Sylvius is de gin father 

De Nederlandse dokter Sylvius creëerde gin in de zestiende eeuw als medicijn. Dit destillaat met hoog alcoholpercentage werd voor medicinale doeleinden gebruikt: Sylvius geloofde dat het bijvoorbeeld de bloedsomloop zou versnellen. Deels ook wel waar, hè. 

4/ Gin-tonics komen uit het verre oosten 

Ook hier begon het dankzij de medicinale werking. In India gestationeerde legertroepen kregen Indian tonic water te drinken om ze te beschermen tegen malaria. Omdat die kinine-drank nog niet zo zoet was als nu, en wel een stuk bitterder, werd de tonic aangelengd met gin om het drinkbaar te maken. Voilà: gin-tonic.

5/ De gimlet was er tegen scheurbuik 

Wederom die medicinale werking! De gimlet is een cocktail met gin en citroen. In de tijd van de lange vaarten naar de oost, was varen niet bepaald een pleziertochtje; dood door ziekte lag altijd op de loer. Om het gebrek aan vitamine C tegen te gaan, mixte de Britse marine de gin met citroen. Zo werd getracht de gevreesde scheurbuik voorkomen. 

Dorstig? Drink een Tom Collins.

6/ Gin heeft een wel heel donkere bijnaam 

De bijnaam voor gin luidt Mother’s ruin. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken gehad met de lage prijzen van zelfgestookte gin in Engeland. Daardoor was het nogal eens de huisdrank van bordelen en werd het – naar het schijnt – gebruikt voor abortussen.

7/ Bath tub gin is geen goed idee 

Het lijkt zo’n goed idee: zelf gin stoken. Maar doe het niet. De verhalen van mensen die er blind van werden of om andere redenen direct naar het ziekenhuis toe moesten, zijn legio. Weersta die verleiding dus.

8/ Het zijn niet de Britten die het vaakst gin drinken

Naar het schijnt zijn vooral Filipijnen verzot op gin. Zo’n 43 procent van de hele mondiale gin-markt wordt gegenereerd door deze eilandstaat. Ze hebben zelfs een naam voor een gindrinksessie: ‘ginuman’.

9/ Gin laat zich niet puur drinken 

Deze heldere drank laat zich dankzij zijn kruidige karakter goed mixen, maar puur blijft het toch een uitdaging.

10/ De klassieker waar je nog nooit van gehoord hebt… 

…is de Gin Twist. In 1923 was het helemaal de shit, maar sindsdien is het in de vergetelheid geraakt. En da’s jammer! Vooral in de winter kun je het best eens proberen: gin, citroensap, suikerwater en heet water.