Dorstig het weekend in? Drink een Tom Collins cocktail

Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg

De Tom Collins cocktail is tegenwoordig nog minder populair dan het glas waarin ‘ie wordt geschonken: het Collins glas. (Voor degenen die nog steeds in het duister tasten: het langwerpige longdrinkglas). De Britse gincocktail wordt nog maar weinig geshaket en dat is eigenlijk hartstikke zonde. De Tom Collins heeft een heerlijke smaak en een prachtige staat van dienst.

De Tom Collins wordt in 1877 al genoemd in The Bon Vivant’s Companion dat is geschreven door Jerry Thomas, onder de kenners ook wel bekend als de Einstein van de cocktailkunde. De cocktail smaakt simpel en elegant – slechts weinig drankjes waren zo verfrissend op een vrije middag.

Meer cocktails maken? Dit zijn onze favoriete cocktail recepten

Het drankje – toen nog gebaseerd op Hollandse jenever – werd vernoemd naar ene John Collins, een ober in Limmer’s Old House op Hannover Square in Londen. Da’s echter niet alles, want een of andere taalkunstenaar prefereerde zijn drankje met de gin van Old Tom en de naam van de cocktail veranderde mee. De Tom Collins cocktails was geboren!

Tom Collins cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Tom Collins cocktail.

  • 60 ml London dry gin (Van het type Collins, maar bijvoorbeeld ook Bombay Sapphire)
  • 2 volle theelepels fijne witte suiker
  • 30 ml citroensap
  • IJsblokjes
  • Club soda

Bereidingswijze

Doe de gin, de suiker en het citroensap in een Collins glas met ijsblokjes. Roer krachtig en kortstondig en vul het glas af met club soda. Garneer het glas met een schijfje citroen of limoen.

Toe aan wat afwisseling? Omdat de Tom Collins zo’n licht drankje is, kan ‘ie als garnering vrij veel ingrediënten gebruiken. Neem bijvoorbeeld takjes rozemarijn, blaadjes basilicum, frambozen, aardbeien of marachino kersen.

Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg