High-tech speakers met vintage charme

Met de ontwikkeling van kleinere muziekdragers en speakers zijn we de hi-fi als onderdeel van ons interieur een beetje kwijtgeraakt. Niet meer…

Voor de mensen die dit missen is het bedrijf Gramovox opgericht, dat zoals de naam doet vermoeden, de grammofoon weer terug wilt brengen in de huiskamer. Althans, soort van…

In de begindagen van de geluidsdragers waren er nog geen luidsprekers met elektromagneten. Het geluid van een plaat werd toen versterkt door een grote hoorn, die onvermijdelijk een bepaald karakter aan het geluid meegaf. Bovendien zijn deze oude grammofoons toch een beetje een bekende waarde uit de jaren 20. Dit bracht de oprichters van Gramovox ertoe de oude hoorn nieuw leven in te blazen.

De Gramovox bestaat uit een houten basis met speciale elektronica en een Bluetooth-receiver. Het geluid komt vervolgens uit een luidspreker die dit door de stalen grammofoonhoorn stuwt voor het karakteristieke geluid. Deze hoorn wordt gemaakt volgens dezelfde procedés die in de jaren 20 werden gebruikt. Het geheel draait op een accu die via micro-USB wordt opgeladen. De laadtijd bedraagt tot vier uur, maar daar krijg je tot wel 18 uur speeltijd voor terug.

Overigens is dit met de enkele hoorn geen speaker voor panoramisch stereogeluid. Voor je oude muziek in mono maakt het niet zoveel uit, maar muziek van na 1965 klinkt toch even net wat anders. Maar karakteristiek, absoluut. De Gramovox Bluetooth Gramophone 3.0 is beschikbaar in de webshop van de fabrikant voor $449 (ca. €430).