Waarom krijgen we eigenlijk niet allemaal een griepprik?

injectie griep prik spuit

Met de koude en natte maanden voor de deur is het weer wachten op een griepepidemie. Op de keper beschouwt kost dat de Nederlandse economie een dot geld, want veel werkenden staan in de winter een week buitenspel.

Zou het niet handig zijn om iedere volwassene in Nederland een griepprik te geven in het kader van baat het niet, dan schaadt het niet?

In Nederland wordt de griepprik alleen aangeboden aan mensen met een verhoogd risico op complicaties door griep. De prik wordt aangeboden aan:

1/ Mensen van 60 jaar en ouder.

2/ Mensen met bepaalde medische aandoeningen.

3/ Zwangeren met een medische indicatie.

4/ Bepaalde beroepsgroepen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, of in sectoren waarin kwetsbare groepen worden verzorgd.

injectie griep prik spuit

De reden voor deze gerichte aanpak is dat de griepprik vooral bedoeld is om ernstige complicaties en sterfte door griep te voorkomen bij mensen die een verhoogd risico lopen. Het is een strategie om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen.

Opmerkelijk feitje: begin deze eeuw haalde nog driekwart van alle gegadigden een griepprik. Dat aantal is gedaald tot zo’n vijftig procent.

Voor mensen buiten deze risicogroepen wordt de griepprik niet routinematig aangeboden, maar het staat iedereen vrij om toch zo’n vaccinatie te ontvangen. Kwestie van receptje opvragen bij de huisarts. Bij de apotheek haal je vervolgens zo’n setje op.

Is een griepprik schadelijk?

Het griepvaccin is een van de veiligste vaccins, het wordt al een halve eeuw gebruikt en is tot in den treure getest. Er komen altijd meldingen binnen van bijwerkingen, maar die blijken ook altijd vrij onschuldig.

Berichten over mensen die overlijden na een griepprik blijken altijd onjuist; er was in zo’n geval altijd een andere oorzaak.