Vitra brengt deze designklassieker opnieuw uit

De ontwerpen van Jean Prouvé waren pioniers van ideeën en technieken die massaproductie definieerde. Vitra brengt een klassieker opnieuw uit.

Dochter Catherine Prouvé, die sinds zijn dood in 1984 het archief van Jean Prouvé beheert, heeft de afgelopen 20 jaar samengewerkt met meubelmerk Vitra om ontwerpen uit het archief van haar vader opnieuw uit te brengen.

Vitra brengt een aantal minder bekende Jean Prouvé-ontwerpen opnieuw op de markt tijdens het London Design Festival. Twintig in totaal, waaronder de Tabouret N° 307 en Tabouret Métallique krukken, en de Rayonnage Mural wandrekken. Maar de Kangourou blijft de bekendste.

Het is niet moeilijk om beelden van het gelijknamige buideldier op te roepen als je kijkt naar de Fauteuil Kangourou. Ontworpen door Jean Prouvé in de jaren 40.

De Fauteuil Kangourou werd afgelopen juni onthuld in een blauwe stoffen kleurstelling en de 150 stuks waren snel uitverkocht. Zelfs het origineel uit 1948 werd in zeer beperkte hoeveelheden gemaakt voor geselecteerde klanten. Vitra wist dat de tweede iteratie net zo speciaal zou zijn, en daarom hielden ze het aantal op slechts 100.

Net als de vorige versie van een paar maanden geleden, is deze nieuwe release gemaakt van een eikenhouten onderstel en stalen voorpoten en bekleed met een geweven bouclé-stof. Allemaal materialen die oorspronkelijk ook door Prouvé werden gebruikt. Deze keer wisselen ze blauw voor een lichtere crèmekleur.

Ook zijn de metalen poten en het lichthouten onderstel teruggekeerd naar de originele tinten van de ontwerper: crème en donkerbruin. Wat de fauteuil zo indrukwekkend maakt, is niet alleen dat het nu een icoon uit het midden van de vorige eeuw is, maar dat het ook uitstekend is ontworpen. Zo gemaakt om de gewichtsverdeling en het comfort te optimaliseren. De complete Prouvé-collectie van Vitra zie je hier.