Hoe groeien spieren? En hoe kun je dit proces versnellen?

Hoe vindt spiergroei plaats en wat kun je doen om sneller grote spieren te krijgen?

Waarom groeien spieren
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Eerst wat cijfers: we hebben meer dan zeshonderd spieren, die gezamenlijk eenderde tot de helft van ons lichaam vormen. Samen met bindweefsel zorgen onze spieren dat we niet als pudding in elkaar zakken én kunnen bewegen.

Al die spieren hebben aandacht nodig, anders verslappen ze en functioneert het lichaam minder goed. De sportschool is dus niet alleen voor grommende mannen met een overvloed aan testosteron in hun lichaam. Krachttraining is voor iedereen.

Zo laat je spieren groeien

Krachttraining is dus essentieel voor een goed werkend en gezond lichaam, maar hoe zit het met spiergroei? Wat als je borstspieren wil als een jonge Arnold Schwarzenegger en de sixpack van Ryan Gosling in Crazy Stupid Love (ja, je weet precies waar we het over hebben)?

Wanneer de spieren onder hoge spanning (stress) samenspannen en ontspannen, ontstaan er piepkleine scheurtjes in de spieren. Als reactie op deze beschadigingen in de spieren, gaat het immuunsysteem aan de slag om de boel te repareren. Hoe intenser en vaker dit proces plaatsvindt, des te sterker (en groter) de spieren worden.

De spieren worden bij regelmatige belasting dus klaargestoomd (middels het proces van scheuren en repareren) voor een grotere belasting. Ook worden de signalen van het brein versterkt wanneer je een bepaalde oefening (bewegingspatroon) regelmatig uitvoert. Waardoor het lichaam sneller, krachtiger en effectiever reageert op belasting. Dit heet de mind-muscle connectie.

Zorg voor progressieve overload

Nu je deze kennis paraat hebt, staat je nog één ding te wachten: zorg in je trainingsregime áltijd (met heel veel uitroeptekens) voor progressieve overload. Lees: consistent de spieren blijven overbelasten. Zonder die constante overbelasting, is er voor de spieren geen reden om te versterken en dus te groeien.

In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe je progressieve overbelasting toepast. Zwaarder trainen betekent overigens niet dat je elke training enorme extra gewichten aan je barbell moet hangen, het kan ook in piepkleine stappen. Deze aanpak heet microladen en daar lees je alles over in dit artikel.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

One thought on “Hoe groeien spieren? En hoe kun je dit proces versnellen?

Comments are closed.