Nieuw in de gym? Stap niet in deze 3 valkuilen

De sportschool kan vol sociaal ongemak en valkuilen zitten. Dankzij deze 3 tips voorkom je ze.

De sportschool kan nogal een uitdagende omgeving zijn, vol sociaal ongemak en valkuilen waar je liever niet in wil stappen.

Ongemak in de sportschool is ook niet vreemd: oefeningen zijn soms lastig te begrijpen of uit te voeren, het is óók niet per se charmant om je in allerlei lastige posities te wurmen en welke oefeningen zijn nou eigenlijk effectief en welke niet? De onderstaande 3 valkuilen zul jij gelukkig ontwijken na het lezen van dit artikel.

1. Gebruik meer dan alleen maar machines

Wanneer je de sportschool inloopt, kun je twee dingen doen: jezelf in een machine zetten en de instructies op het apparaat uitvoeren of met zogenoemde ‘free weights’ aan de slag gaan.

Het verschil tussen de twee is simpel uit te leggen: machines zijn ontworpen om de beweging van een spier te isoleren. Tijdens het uitvoeren van een oefening beweeg je voor het grootste deel dus die specifieke spier. De rest van het lichaam wordt ondersteund door de machine, waardoor het behouden van de positie geen kracht kost of aandacht vraagt van de mobiliteit van het lichaam.

Wanneer je ‘functioneel fit’ wil worden, is het aan te raden om het gros van je workout in te vullen met free weights en de rest van de training aan te vullen met machines. Meer weten over machines versus functioneel trainen? Lees dan dit artikel!

2. Train zo zwaar als je kunt

Krachttraining is zwaar en dat is precies hoe het hoort te voelen. Wanneer je fluitend door de sportschool gaat, betekent dit dat je jezelf niet voldoende uitdaagt en dat is een gemiste kans.

De essentie van krachttraining is namelijk dat je gradueel en consistent voldoende prikkel (inspanning) aan je spieren toekent. Dit principe heet progressieve overbelasting. Het idee is simpel: je spieren passen zich aan op de omstandigheden waarmee ze worden geconfronteerd. Wanneer je jezelf niet uitdaagt, is er voor je spieren dus ook geen reden om sterker te worden (en dus ook niet om te groeien). Meer over progressieve overbelasting, lees je hier.

3. Durf om hulp te vragen

In de sociale slangenkuil die een sportschool lijkt te zijn kan het een uitdaging zijn om iemand om hulp te vragen, maar je zult zien: het gros van de sportschoolgangers helpt je met liefde en wil juist dat ook jij succes behaalt.

Een spotter, iemand die ondersteunt in het uitvoeren van een zware oefening, kan je bijvoorbeeld helpen bij het behouden van de juiste techniek tijdens het uitvoeren van de oefening, mentaal ondersteunen of ingrijpen wanneer er iets misgaat.

Loop je vast met een technische uitvoering? Zet je ego aan de kant en vraag het personeel om je te helpen, ze zijn er niet voor niks. Überhaupt geen idee wat je moet doen? Schakel dan een personal trainer of coach in die je vooraf of tijdens je proces helpt om je doelen te behalen. Kennis is alles, ook in de gym!