Zo haal je meer uit je lach

Een mooie lach geeft je een voorsprong. Dit zijn de basisstappen voor gezonde, schone tanden en een frisse adem.

Met wat beleid en regelmaat hou jij je gebit in topconditie. En haal je, net als A$AP Rocky, Harry Styles, George Clooney, Kanye West en Jared Leto, het maximale uit je glimlach.

Techniek

Tot voor kort moest je je tanden poetsen met korte verticale bewegingen, nu dienen het, volgens het Ivoren Kruis, horizontale bewegingen te zijn. Plaats de tandenborstel onder een hoek van 45 graden op de overgang van tand en tandvlees. Zet vooral niet te veel druk op de borstel: dat levert alleen maar tandvleesproblemen op. Kies om die reden ook voor een borstel met zachte of medium haren.

Belangrijk is het om álle vlakken van je tanden en kiezen schoon te krijgen. Het aanhouden van een vaste volgorde, is daarbij aan te raden, want de kans dat je een deel overslaat wordt daardoor een stuk kleiner. Begin bijvoorbeeld met de binnenkant, vervolgens de buitenkant en daarna de kauwvlakken.  

Kwestie pasta

Poets minimaal tweemaal per dag je tanden en trek er minstens twee minuten voor uit. Wat tandpasta betreft: een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende. In zo’n beetje elke tandpasta zit fluoride. Een goede zaak, want dat herstelt het glazuur.

Fluoride wordt nu soms met argwaan bekeken, het zou giftig zijn. Onzin. Fluor is wellicht een giftig gas, maar fluoride is dat zeker niet. Sterker nog: het is onmisbaar om gaatjes en andere schade aan het gebit te voorkomen en te herstellen.

Ook veelgebruikt in tandpasta’s zijn schuur- en polijstmiddelen. Hiermee verwijder je oppervlakkige verkleuringen van je tanden. Welke andere stoffen een tandpasta bevat hangt af van het merk en van het specifieke doel van de tandpasta. Kies je een pasta die tandplak tegen gaat, dan zal die bacteriewerende stoffen of enzymen bevatten. Een whitening tandpasta zal in de regel zuiveringszout, oftwel natriumbicarbonaat bevatten.

Plak-aanpak

Naast poetsen is ook het verwijderen van tandplak tussen tanden en kiezen cruciaal. Dat kan door te stoken, te ragen of te flossen. Of door een waterpik te gebruiken: Middels samengeperste lucht spuit je een straaltje water met kracht tussen je kiezen en tanden waardoor vuil en tandplak wordt verwijderd.

Frisse adem

Geen snellere lustdoder dan een slechte adem. Bacteriën zijn in tachtig procent van de gevallen de oorzaak van mondgeur. En daar hebben we er nogal wat van: in onze mond leven zo’n tien miljard bacterieen.

Meestal in harmonie, maar als dat evenwicht om welke reden dan ook wordt verstoord, dan gaan sommige bacteriestammen woekeren. En stinken. Spoelen met een mondwater heeft zeker zin; dit doodt schadelijke bacteriën en eiwitten.

Binnenkort meer over de nieuwe lichting tandverzorgers