Dit zijn de 6 grootste hardloopmythes

Zodat jij weer vrijuit kunt lopen; ModMod ontkracht de grootste mythes.

hardlopen jogging
Onderhoud
Wordt dit jouw nieuwe kapsel?
Door Redactie
Onderhoud
wekker maan
De hele simpele truc tegen slapeloosheid
Door Arno Kantelberg

1 Voor het hardlopen moet je rekken en strekken. 

Je ziet ze regelmatig: mannen die met moeite hun been op een bankje leggen om te rekken. Volgens Tamra Llewellyn van the University of Nebraska is dat helemaal niet nodig. Omdat je bij hardlopen maar in één richting beweegt, is het niet noodzakelijk en vergroot het de kans op blessures alleen maar. Na afloop rekken is dan weer wél verstandig. 

2 Het missen van een work-out is funest voor je vooruitgang.

Absoluut niet. Doorlopen zonder rust vergroot juist de kans op schade. Door te rusten krijgt je lichaam de tijd om te herstellen, waar je in de toekomst alleen maar voordeel uit haalt. Dit betekent dat je wel tot vijf dagen rust kan nemen, alvorens weer te beginnen aan je rondje. 

3 Hoe meer je loopt, des te beter je loopt. 

Het is je vergeven als je dacht dat de hoeveelheid kilometers die je loopt, aangeeft hoe succesvol je training is. Het gaat erom wát je met die kilometers doet. Maak gebruik van de Hanson-methode:  verkies kwaliteit boven kwantiteit. Focus niet op het aantal gemaakte kilometers, maar juist op je rust. Door te switchen in je work-out (snelheid de ene dag, duurloop de andere), maak je veel sneller stappen. Zowel letterlijk als figuurlijk.

4 Alleen hardlopen geeft voldoende training. 

Niet waar. Het is sterk aan te raden om er ook krachttraining naast te doen. Maar ook regelmatige beenoefeningen gericht op balans en stabiliteit voor je gewrichten. Een kwartiertje is dan al voldoende. Als je marathonambitie hebt, is het zelfs noodzakelijk wil je jezelf geen blessure gunnen.

5 Blootsvoets rennen zorgt voor een optimaal effect. 

Op blote voeten rennen was even een kleine rage. Veel mensen geloven dat het de kans op podologisch letsel verkleint. Maar de meeste mensen lopen technisch niet goed genoeg om de schoenen aan de wilgen te kunnen hangen. Het is simpelweg te zwaar voor het lichaam en de gewrichten.

6 Hardlopen in koud weer is ongezond 

Misschien wel de oudste smoes om niet te gaan lopen: het is koud buiten. Toch is er niets aan de hand zolang je je hoofd en handen goed warm houdt. Het is zelfs waarschijnlijker dat je weerstand verbetert door af en toe het weer te trotseren.

Onderhoud
Wordt dit jouw nieuwe kapsel?
Door Redactie
Onderhoud
wekker maan
De hele simpele truc tegen slapeloosheid
Door Arno Kantelberg