Hier spaar jij voor

Het zijn financieel onzekere tijden. Waar leg jij desondanks toch geld voor opzij? Auto, vakantie, huis of toch een buffer?

Bijna de helft van Nederland spaart om een financiële buffer aan te leggen. Kijkend naar de meer concrete spaardoelen staan vakanties voorop. Bijna vier op de tien Nederlanders leggen geld opzij om op reis te kunnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder tweeduizend Nederlanders door de vergelijkingssite Slimster.nl met hulp van onderzoeksbureau Panel Inzicht.

Potje

Zeker in de huidige financieel onzekere tijd blijken veel Nederlanders dus vooral een potje op te bouwen voor onvoorziene tegenslagen. Volgens het Nibud zou je maandelijks zo’n tien procent van je inkomen moeten sparen.

Uitgaand van een modaal jaarsalaris van €40.000 bruto zou dat neerkomen op ongeveer €270 per maand, maar dan moet je dat uiteraard wél kunnen missen.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de zes Nederlanders nergens voor spaart. Het feit dat dit percentage in de armste provincies – Friesland en Groningen – het hoogst is, geeft aan dat dit lang niet altijd een bewuste keuze is, maar dat sparen er voor veel mensen eenvoudigweg niet in zit.

Buffer? Of liever op vakantie?

Van de ondervraagden die wel sparen, geeft 61 procent aan meer dan één spaardoel te hebben. De meesten sparen voor twee of drie verschillende zaken. Naast een buffer opbouwen om op vakantie te kunnen is de aanschaf van een nieuwe auto een veelgenoemde reden om te sparen – een vijfde van de ondervraagden spaart hiervoor. Een vergelijkbaar aantal Nederlanders spaart voor een verbouwing van hun woning. Ook het verduurzamen van de woning wordt vaak (14,4 procent) genoemd.

Een eigen huis…

Kijkend naar de verschillen in spaardoelen tussen mannen en vrouwen, valt vooral op dat bijna een kwart van de mannen spaart voor een andere auto. Onder vrouwen is dit met 17 procent een stuk minder. Verder zijn er tussen de twee geslachten geen noemenswaardige verschillen in spaargedrag.

Tussen de verschillende leeftijdscategorieën is het grootste verschil dat bijna een kwart van de twintigers spaart om een woning te kunnen kopen. Onder dertigers is dat een kleine 15 procent, terwijl dit spaardoel door leeftijdsgroepen daarboven nauwelijks genoemd wordt. Ook zijn twintigers de enige leeftijdsgroep waarin vakanties een belangrijker spaardoel zijn dan het opbouwen van een buffer. Verder blijkt een kwart van de vijftigers en zestigers nergens meer voor te sparen.

Provinciale verschillen

Het onderzoek laat ook enkele opvallende regionale verschillen zien in spaardoelen. Zo zijn inwoners van Flevoland het meest geneigd om te sparen voor het verbouwen van hun woning en het extra aflossen op hun hypotheek, terwijl Drenthe eruit springt met het hoogste percentage mensen dat spaart om hun woning te verduurzamen.

In Utrecht is het opbouwen van een financiële buffer dan weer de belangrijkste prioriteit. Dat geldt ook voor Zeeland, maar hier sparen opvallend weinig mensen voor een nieuwe auto. Dat is vooral voor Noord-Brabanders en Limburgers belangrijk. Bewoners van Overijssel sparen het vaakst voor een nieuw interieur, terwijl Friezen en Groningers het vaakst aangeven nergens voor te sparen.

Meer over slimster vind je hier