Hoe krijg je je winterjas schoon & fris?

In een wintermantel of -jack kan een doordringende muffe lucht kruipen. Zo krijg je die eruit.

Een winterjas hoeft niet echt vaak gewassen te worden. De stof heeft alleen maar een wasbeurt nodig als er vlekken in zitten. Maar door vaak dragen kan er ook een muffe geur in een jas gaan zitten. De oorzaak daarvan is dat huidschilfers, zweet en olie die zich op je huid bevindt, in de stof gaat zitten. Een meurende of vuile jas – dat wil je uiteraard niet. Voor alle jassen geldt, was ze alleen wanneer het écht nodig is. Wanneer je de jas wil ‘opfrissen‘ is buiten hangen vaak al genoeg.

Wasbeurt echt nodig? Zo pak je dat aan. Om te beginnen lees je het etiket. Staat er ‘dry clean only’, dan zul je met je jas naar de stomerij moeten. Staat dat er niet, volg dan deze adviezen op:

Gewatteerd

Een gewatteerde jas of een donsjack kan in de regel gewassen worden in de wasmachine. Maximale temperatuur is 40 graden. Er zijn speciale wasmiddelen voor gewatteerde jassen en donsjacks verkrijgbaar.

Wanneer je de luchtigheid wil behouden kun je het beste een paar tennisballen of van die wasbollen waar vloeibare zeep in hoort, laten meedraaien.  Dat is ook een optie wanneer je de jas in de wasdroger gaat drogen. De tennisballen of bollen zorgen ervoor dat het dons zijn volume behoudt.

Wanneer je geen droger hebt kun je de jas ook aan de lucht laten drogen. Hierbij is het wel verstandig om de jas af en toe even goed door te schudden zodat het dons niet op één plek samenklontert.

Opgelet: Na een wasbeurt is je jack niet meer zo waterafstotend als daarvoor. Door ‘m te behandelen met een waterwerende spray brengt je dat vermogen weer op peil.

Wollen stof

Het beste voor een wollen wintermantel is voorkomen dat hij gewassen moet worden. Het is daarom aan te raden je jas geregeld te laten luchten – liefst buiten.

Wanneer er toch vlekken in zitten of als hij muf is gaan ruiken, kun je het beste (volgens de wasvoorschriften) het item met de hand wassen in koud tot lauwwarm water met wasmiddel. Nooit wringen – je kunt het beste de jas liggend laten opdrogen, bij voorkeur op een handdoek of badlaken.

Bang dat het mislukt? Dan kun je de jas ook altijd naar de stomerij brengen. Dat is ook een optie als je geen zin in gedoe hebt – want dat is het wassen van een jas écht wel. Nog op zoek naar een fijne winterjas? Kijk dan ook eens hier.

Tip: Is je jas gaan pluizen, kun je de hinderlijke pluisjes verwijderen met een speciale pluizentondeuse of pluiskam.